Češki ekspert: Jedini razuman i moralan korak Češke je da povuče priznanje Kosova

© Sputnik / Rajko MartinovićPogled na praški stari grad, Hradčane i Karlov most
Pogled na praški stari grad, Hradčane i Karlov most  - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Jedini razuman i moralan korak češke Vlade prema Kosovu trebalo bi da bude povlačenje priznanja nezavisnosti, kaže Tomaš Evan, međunarodni izborni posmatrač sa iskustvom iz posmatračkih misija na Balkanu.

„Promena naše pozicije bi bila manja sramota od toga da nastavimo da priznajemo državu koja nikada nije bila država i ne bi trebalo to ni da bude“, rekao je Evan za češke „Lidove novini“.

Češki stručnjak smatra da Kosovo nema nikakav poseban tretman, već da je to samo još jedan slučaj u kom su snažne države odlučile da povrede suverenitet druge države, u ovom slučaju Srbije, i da je bombardovanje bilo „pitanje moći“. On podseća da se u dokumentima UN „najdalje došlo do termina autonomije, o nezavisnosti se nikada nije govorilo“.

Evan ističe da su neke države odlučile da povuku priznanje Kosova i iznosi stav „da bi trebalo da Češka bude među njima“.

„Ogromna je sramota kada država menja svoj stav, ali je još veća sramota što smo imali mogućnost da odbijemo priznanje, a nismo to uradili“, kaže Evan.

On tvrdi da je stanovnicima Kosova „nakalemljen kosovski identitet, kako bi se razlikovali od Albanaca u Albaniji“. Prema njegovim rečima, to je, prosto, ista etnička grupa u drugoj zemlji, kakvih je, uostalom, po svetu gomila.

„Mogli smo da budemo kao Slovaci, koji imaju jedinstven stav, koji podržava većina stanovništva. To ne znači da sa Kosovom imaju loše odnose, naprotiv, tamo su veoma aktivni“, zaključuje Evan.

Za odluku Vlade svoje zemlje da prizna nezavisnost Kosova Evan kaže da je bila „nekonzistentna, nemoralna i po svim pitanjima loša odluka“.

„Dok sa Albanijom nemamo gotovo nikakve istorijske veze, sa Srbijom imamo bogatu i veoma prijateljsku i dugu zajedničku istoriju. Zato se taj potez može posmatrati kao izdaja Srba“, objašnjava Evan.

Evan je Kosovo uporedio sa Severnom Irskom, prenosi Tanjug.

„Radilo se o etnički i religijski motivisanom konfliktu, veoma slično kao na Kosovu. Međutim, ideja da bi ministarka spoljnih poslova SAD Medlin Olbrajt odlučila da bombarduje London je nezamisliva“, ističe Evan, koji ocenjuje da je, i 11 godina posle jednostrano proglašene nezavisnosti — konflikt i dalje zamrznut.

„Ne bi trebalo da ulepšavamo stvarnost. Da kosovska vlada nema eksplicitno pokriće zapadnih sila, trebalo bi svi oni odavno da završe pred sudom. Cela vladajuća garnitura, bilo oko Ramuša Haradinaja ili Hašima Tačija, velika je bruka. Na Kosovu o tome svi pričaju. Tamo je nestao veliki broj svedoka koji odbijaju da svedoče, a neki su i ubijeni“, upozorava Evan.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala