Brisel precrtava „neposlušne“, naročito ako su za saradnju sa Rusijom

© AFP 2023 / JOHN THYSZgrada Evropske komisije u Briselu
Zgrada Evropske komisije u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako je objavljeno da Rovana Plumb i Laslo Tročanji ne mogu da postanu evropski komesari zbog sukoba interesa, ovaj potez Odbora za pravna pitanja Evropskog parlamenta ima i dublju, političku pozadinu.

Prvi put u istoriji EU dva kandidata za članove Evropske komisije nisu prošli prvi korak ka imenovanju. Odbor za pravna pitanja Evropskog parlamenta (JURI) nije preporučio nastavak procesa izbora Mađara Lasla Tročanjija, kandidata za komesara za proširenje i Rumunke Rovane Plumb, kandidatkinje za komesarku za transport, tvrdeći da su njih dvoje u sukobu interesa.

Rovana Plumb, kako se tvrdi, nije prijavila dva privatna zajma od skoro milion evra, a Tročanji, ministar pravosuđa u vladi Viktora Orbana, nije uspeo da razjasni veze svoje advokatske kancelarije i posla koji je obavljao za mađarsku vladu.

Međutim, kako objašnjava direktor Centra za društvenu stabilnost Ognjen Karanović, odbijanje dvoje kandidata koji dolaze iz različitih političkih opcija (Plumbova pripada rumunskoj Socijaldemokratskoj partiji (PSD), dok je Tročanji funkcioner Orbanovog FIDES-a), ima zajedničku političku pozadinu.

„FIDES se nalazi u specifičnim odnosima sa Evropskom narodnom partijom (EPP), koja je definitivni pobednik na evropskim izborima, a sa druge strane vidimo da je rumunska Socijaldemokratska stranka u specifičnim odnosima sa Evropskim socijalistima i tu isto moramo pronaći razlog zbog čega je došlo do zastoja u njihovom imenovanju“, kaže Karanović.

Lider PSD-a, Liviu Dragnea, do skoro najmoćniji rumunski političar, koga je krajem maja rumunski Vrhovni sud osudio na tri i po godine zatvora zbog korupcije, nalazi se u nemilosti političkih činilaca kako u Rumuniji, tako i u Briselu.

Sa druge strane, Tročanjijev navodni greh je u tome što je za vreme njegovog mandata kao ministra pravosuđa Mađarske usvojen set zakona za koje su dosadašnja Evropska komisija i Savet ministara ocenili da krše temeljne vrednosti i odredbe EU o vladavini zakona i nezavisnosti sudstva. Takođe, ne treba zaboraviti da je FIDES suspendovan iz članstva u EPP-u.

Konkretni razlozi za sprečavanje imenovanja Plumbove i Tročanjija mogli bismo da nađemo upravo u gorenavedenim činjenicama, kaže Karanović.

„Evropske političke elite, naročito one koje predvode EU nakon izbora za Evropski parlament, šalju jasnu poruku i Orbanu i Draganeu — da i svoje poteze i političke agende svojih partija moraju da usklade sa evropskim standardima, odnosno sa standardima kojima se koriste njihove kolege iz evropskih asocijacija, u čijem se članstvu nalaze njihove nacionalne partije. Mislim da je o tome reč“, smatra on.

Rumunski PSD i mađarski FIDES nalaze se u nemilosti evropskih levih i desnih evropskih političkih asocijacija, a uz to su i Orban i Draganea percipirani kao ljudi koji su sposobni da stvore uslove za širenje ruskog političkog uticaja u Evropi, dodaje Karanović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala