Pedersen: Samo UN će posredovati u ustavnom odboru Sirije

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaSpecijalni predstavnik Generalnog sekretara UN za Siriju Gejr Pedersen
Specijalni predstavnik Generalnog sekretara UN za Siriju Gejr Pedersen - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uloga posrednika u ustavnom odboru Sirije pripadaće samo Ujedinjenim nacijama i nikom više, izjavio je za Sputnjik specijalni predstavnik Generalnog sekretara UN za Siriju Gejr Pedersen.

„Dogovorili smo se s vladom i opozicijom da Ujedinjene nacije treba da igraju ulogu posrednika. Tako ćemo olakšati proces. Niko više neće ispunjavati ovu obavezu“, odgovorio je Pedersen na pitanje ko će biti glavni posrednik u radu ustavnog odbora.

Očekuje se da će u ponedeljak na sastanku Saveta bezbednosti UN Pedersen saopštiti detalje o ustavnom odboru Sirije.

Pedersen je dodao da u ustavnom odboru neće biti zemalja-posmatrača, ali da će on imati međunarodnu podršku.

„Mislim da u odboru neće biti država-posmatrača, jer se to tiče samih Sirijaca i činjenice da oni moraju da razrade ustav koji će odgovarati težnjama sirijskog naroda“, istakao je on.

Ovaj ustavni odbor podržale su sve članice Saveza bezbednosti UN, astanske trojke (Rusija, Turska, Iran) i mala grupa za Siriju (Egipat, Francuska, Nemačka, Jordan, Saudijska Arabija, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države), saopštio je predstavnik UN.

Pedersen je naveo i da suverenitet i teritorijalni integritet Sirije ugrožava prisustvo pet različitih vojski, kao i da na kraju teritorija čitave zemlje treba da bude pod kontrolom sirijske vlade.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ranije je najavio konačno formiranje ustavnog odbora Sirije i saopštio da će se on sastati narednih nedelja. Odluka o osnivanju ovog organa doneta je u januaru 2018. godine u Sočiju na Kongresu sirijskog nacionalnog dijaloga.

Građanski sukob u Siriji traje od 2011. godine. Krajem 2017. objavljen je poraz terorističke grupe DAEŠ u Siriji i Iraku. U pojedinim delovima zemalja nastavlja se čistka terorista. U ovom trenutku najvažnije je političko rešenje, obnova Sirije i povratak izbeglica.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala