Novi diplomatski skandal: Američki predstavnik za Ukrajinu lobirao za vojnu industriju SAD

CC BY 2.0 / Flickr / Defence Images / Mobilni raketni sistem "Džavelin"
Mobilni raketni sistem Džavelin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kurt Volker se, kao specijalni predstavnik Stejt departmenta za pitanja Ukrajine, zalagao za povećanje vojne pomoći Ukrajini, jer je lobirao za interese kompanije „Rajteon“ (Raytheon), proizvođača protivtenkovskih raketnih sistema „Džavelin“, piše magazin „Politiko“.

Magazina „Politiko“ javlja da je Volker, dok je bio na dužnosti specijalnog predstavnika za Ukrajinu, bio i član američke lobističke kompanije „BGR grup“ i naučno-istraživačkog instituta „Mek Kein“ (McCain Institute), koji su imali finansijske veze sa kompanijom „Rajteon“ i pružali su joj lobističke usluge.

„Politiko“ naglašava da je Volker, odmah nakon imenovanja na funkciju specijalnog predstavnika za Ukrajinu, počeo da se zalaže za povećanje vojne pomoći Kijevu. Osim toga, on je podržavao i isporuke kompleksa „Džavelin“ Ukrajini.

Zbog potencijalnih veza Volkera sa kompanijom „Rajteon“ mogu se postaviti nova pitanja specijalnom predstavniku Stejt departmenta za Ukrajinu, zaključio je list.

Podsetimo — 25. septembra se razbuktao skandal, nakon objavljivanja razgovora američkog i ukrajinskog predsednika Donalda Trampa i Vladimira Zelenskog. Objavljeni transkript potvrdio je da je Tramp zatražio od Zelenskog da istraži okolnosti otpuštanja bivšeg ukrajinskog generalnog tužioca Viktora Šokina, koji je vodio istragu o aktivnostima kompanije „Burizma grupa“, među čijim direktorima je bio i sin bivšeg američkog potpredsednika Džoa Bajdena.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala