Kurcova partija ubedljivi pobednik parlamentarnih izbora

© REUTERS / LEONHARD FOEGERPristalice Narodne partije Austrija slabe pobedu
Pristalice Narodne partije Austrija slabe pobedu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Narodna partija Austrije (OVP) bivšeg premijera Sebastijana Kurca ubedljivi je pobednik današnjih prevremenih parlamentarnih izbora u Austriji, a doskorašnji koalicioni partner Slobodarska stranka (FPO) žestoko je uzdrmana zbog korupcionaške afere i pretrpela je težak poraz.

OVP je, prema prvim zvaničnim preliminarnim rezultatima na osnovu 46,4 odsto prebrojanih glasova, osvojila 37,2 odsto glasova, što je za 5,7 odsto više nego 2017. godine.

Na drugom mestu je Socijaldemokratska partija (SPO) sa 22 odsto, koja je, međutim, izgubila više od četiri odsto glasova.

Slobodarci (FPO) su izgubili skoro 10 odsto glasova i pali su na treće mesto sa 16 odsto glasova, a preti im gubitak i te pozicije, pošto bi Zeleni, koji su osvojili 14,3 odsto glasova, nakon prebrojavanja više od milion glasova poslatih putem pošte, mogli da ih preteknu, preneo je Tanjug.

U Parlamentu će još biti partija Neos, koja je osvojila 7,4 odsto glasova, a ispada lista „Sada“ Petera Pilca, zato što nije prešla cenzus od četiri posto.

Kurc: Istorijski rezultat – prioritet rad na dobrobiti Austri

Sebastijan Kurc je izrazio veliku zahvalnost glasačima i kazao da se sada stranke moraju okrenuti radu za dobrobit Austrije.

"Skinuti smo u maju sa vlasti, prošli četiri teška meseca, i danas su nas glasači ponovo vratili svojim glasovima“, poručio je Kurc članstvu.

© REUTERS / LEONHARD FOEGERSebastijan Kurc
Kurcova partija ubedljivi pobednik parlamentarnih izbora - Sputnik Srbija
Sebastijan Kurc

Kazao je da je OVP računala sa dobrim rezultatom na izborima, ali da nije očekivala ovakvu pobedu. Prema njegovim rečima, ovo je istorijski rezultat, jer nikada nije bilo ovakve razlike između OVP kao prve, i drugih stranaka.

"Osvojili smo ogromno poverenje, koje je ujedno i velika odgovornost koju prihvatamo uz veliko poštovanje. Obećavam da ćemo učiniti sve da opravdamo ukazano poverenje i radimo najbolje što možemo za dobrobit Austrije", poručio je Kurc.

Najavio je da će, kao što je obećao tokom predizborne kampanja, voditi razgovore sa svim partijama i truditi se da obezbedi saradnju svih stranaka u parlamentu.

"Tokom predizborne kampanje, radilo se o partijama, a sada moraju građani biti u središtu“, podvukao je Kurc.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala