Kineski ratni brodovi okružili američki nosač aviona (foto)

CC BY 2.0 / U.S. Indo-Pacific Command / MC3 Nathan Burke / Američki nosač aviona "Ronald Regan"
Američki nosač aviona Ronald Regan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kineski portal „Sohu“ objavio je satelitske snimke američkog nosača aviona „Ronald Regan“ u Južnom kineskom moru, okruženog sa pet kineskih vojnih brodova.

Portparol Ministarstva nacionalne odbrane Kine Žen Guoćang je, komentarišući ove snimke, naveo da je Vašington poslao nosač aviona da bi demonstrirao silu i povećao militarizaciju Južnog kineskog mora.

„Kineska vojska izvršavaće svoje obaveze i zadatke i čvrsto braniti nacionalni suverenitet i bezbednost“, naglasio je portparol.

​Peking već decenijama vodi sporove sa više zemalja Azijsko-pacifičkog regiona oko teritorijalne pripadnosti brojnih ostrva u Južnom kineskom moru, u kojem su otkrivene značajne rezerve ugljovodonika. Radi se, pre svega, o arhipelagu Siša (Paracelska ostrva), Nanša (Spratli) i Huangjan (gerben Skarboro). U ovaj spor su, u manjoj ili većoj meri, uvučeni Vijetnam, Bruneji, Malezija i Filipini.

Sjedinjene Američke Države nisu strana u sporu, ali ne priznaju pretenzije Kine i insistiraju na svojoj „slobodnoj plovidbi“ u regionu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala