Iran strahuje od napada, naftni sektor u punoj pripravnosti

© Depositphotos.com / MaxxyustasIranska nafta
Iranska nafta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iranski ministar za naftu Bidžan Namdar Zanganeh izdao je nalog energetskom sektoru zemlje da pređe u stanje pune pripravnosti, i to zbog pretnje od sajber-napada, javila je televizija „Al Hadat“.

Kako se navodi u zvaničnom pismu, ministar je ukazao da je veoma važno da se „sve kompanije i infrastruktura u naftnom sektoru nađu u stanju povećane pripravnosti pred fizičkim i sajber-napadima“.

Zanganeh je objasnio da su ove mere predostrožnosti potrebne zbog američkih sankcija i vođenja „sveobuhvatnog ekonomskog rata“ Vašingtona protiv Teherana.

Ministar inostranih poslova Irana Muhamed Dževad Zarif ranije je optužio Vašington da je pokrenuo sajber-rat protiv njegove države.

„Mi se ne mešamo u poslove drugih država, ali je u toku sajber-rat. SAD je počela taj rat. Opasno i neodgovorno napadajući naše nuklearne objekte, što je moglo dovesti do pogibije miliona ljudi“, rekao je Zarif za televiziju En-Bi-Si.

Situacija na Bliskom istoku pogoršala se nakon što je 14. septembra nekoliko pogona saudijske naftne i gasne državne kompanije „Saudi Aramko“ napadnuto dronovima, nakon čega je Kraljevina bila primorana da smanji proizvodnju nafte za više od polovine.

Odgovornost za napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, protiv kojih se bori arapska koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom, ali Rijad i Vašington su za napade optužili Teheran.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala