Iran: Amerika nesposobna da završi započeti rat

© AP Photo / South Korea Defense MinistryAmerički nosači aviona "Ronald Regan" i "Teodor Ruzvelt" tokom vojnih vežbi u Južnoj Koreji
Američki nosači aviona Ronald Regan i Teodor Ruzvelt tokom vojnih vežbi u Južnoj Koreji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države nisu u stanju da okončaju nijedan rat u kom učestvuju, izjavio je iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif u intervjuu za En-Bi-Si.

Ministar je pozvao administraciju američkog predsednika Donalda Trampa da ne pokušava da sukobe na Bliskom istoku rešava silom i optužio Vašington za potpirivanje sajber-rata.

„Sjedinjene Američke Države započele su ovaj sajber-rat napadom na naše nuklearne objekte na vrlo opasan i neodgovoran način koji bi mogao da ubije milione ljudi“, rekao je Zarif.

On je istovremeno dodao da „svaki rat koji započnu, Sjedinjene Američke Države ne mogu da završe“.

Zarif je ranije kritikovao odluku Vašingtona da pošalje dodatni vojni kontingent na Bliski istok nakon napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, nazivajući takav potez „pozerstvom“.

Situacija na Bliskom istoku pogoršala se nakon što je 14. septembra nekoliko pogona saudijske naftne i gasne državne kompanije „Saudi Aramko“ napadnuto dronovima, nakon čega je Kraljevina bila primorana da smanji proizvodnju nafte za više od polovine.

Odgovornost za napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, protiv kojih se bori arapska koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom, ali Rijad i Vašington su za napade optužili Teheran.

Iran je optužbe demantovao i nazvao ih lažima. Vlada zemlje je naglasila da napadi na naftna postrojenja nanose štetu celom regionu i navela da su takve optužbe tradicionalne za Sjedinjene Američke Države i da ne čude.

Uprkos nedostatku dokaza o umešanosti Irana u napad, Tramp je naložio da se značajno pooštre sankcije Teheranu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala