Dan sećanja na narodnog heroja Milana Tepića

© Srna / Tanja DerikućaGrob Milana Tepića
Grob Milana Tepića - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Komlencu kod Kozarske Dubice obeležava se 28. godišnjica od stradanja narodnog heroja majora Milana Tepića. Pomen je održan na mesnom groblju u Komlencu u prisustvu rodbine, prijatelja i zvaničnika u okviru Dana sećanja na narodnog heroja Milana Tepića, prenosi RTRS.

Na porodičnu grobnicu Tepića u Komlencu u Kozarskoj Dubici vence su položili delegacija Opštine Kozarska Dubica, prijatelji i rodbina majora Tepića.
Vence su, između ostalih, položili i narodni poslanik Perica Bundalo, predstavnici Opštinske boračke organizacije, SUBNOR-a i Policijske stanice, potpredsednik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila grada Prijedora Slaviša Knjeginić i drugi pojedinci.

Major Jugoslovenske narodne armije Milan Tepić poginuo je 29. septembra 1991. godine u bjelovarskoj kasarni na Bedeniku, nakon što je digao u vazduh vojno skladište i sebe, ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike, javlja RTRS.

Jedini vojnik koji je ostao uz njega u kasarni bio je devetnaestogodišnji Stojadin Mirković iz Gornje Leskovice kraj Valjeva, koji se oglušio o direktnu majorovu naredbu da se napusti kasarna i herojski je poginuo kada je pogođen njegov transporter iz kojeg je dejstvovao.

Major Tepić je odlukom Predsedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije posthumno odlikovan Ordenom narodnog heroja.

U čast ovog junaka, Republika Srpska ustanovila je Orden za posebne zasluge u ratu, a odlukom Skupštine opštine Kozarska Dubica 29. septembar proglašen je Danom sećanja na narodnog heroja Milana Tepića.

Jedna ulica u Kozarskoj Dubici nosi ime Milana Tepića, a u Parku narodnih heroja podignuta je bista sa njegovim likom.

Narodnom heroju Milanu Tepiću posthumno je 2007. godine dodeljen Zlatni grb Opštine Kozarska Dubica, koji je uručen njegovom sinu Aleksandru.

U Komlencu, kod Kozarske Dubice, Tepićevom rodnom mestu, svake godine se obeležava dan njegove herojske pogibije.

Obeležavanjem sećanja na stradanje majora Milana Tepića biće završen ovogodišnji program obeležavanja „Septembarskih dana odbrane“ od hrvatske agresije 1995. godine, javlja RTRS.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala