Patrijarh poručio sa Svetog mjesta: Sačuvajmo vjeru u Hrista

© Sputnik / Nebojša PopovićCentralna proslava obilježavanja 800 godina autokefalnosti SPC u Crnoj Gori i Boki
Centralna proslava obilježavanja 800 godina autokefalnosti SPC u Crnoj Gori i Boki - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Ovo je veliki dan naše svete i blagoslovene zemlje Srbije i srpskih zemalja“, poručio je patrijarh Irinej na centralnoj proslavi obilježavanja 800 godina autokefalnosti SPC u Crnoj Gori i Boki.

Patrijarh Irinej je kazao da nije u prilici da nešto više kaže zbog svog zdravstvenog stanja, ali da može da kaže da je ovo veliki dan u našoj istoriji.

„Veliki dan naše svete i blagoslovene zemlje Srbije i srpskih zemalja“, poručio je patrijarh Irinej.

„Kamo sreće i blagoslova Božjeg kada bi ovako proslavljali sve velike praznike“, dodao je.

„Danas je veliki blagosloveni dan. Naša crkva je pre osam vekova dobila značajno priznanje da je postala autokefalna, da je postala ravna svim drugim velikim pravoslavnim crkvama, počevši od Jerusalima. To preveliko delo izdejstvovao je Sveti Sava, najveća ličnost naše crkve i države“, kazao je patrijarh i dodao da su Sveti Sava i Nemanja znali da bez samostalne crkve ne može biti samostalne države i postavili temelj naše crkve i države.

„Zahvaljujući tom daru Božjem, uspeli smo da preživimo strasni srednji vek“, ocijenio je patrijarh.

„Nažalost, dopustili smo da nas drugi dele i svađaju i zato danas doživljavamo velika iskušenja. Ali budući da imamo temelj duhovni, imamo i veliku blagodat Božju. Sa nama su braćo i sestre i mnogi veliki ugodnici Božji i oni nas neće ostaviti“, kazao je Irinej.

© Sputnik / Nebojša PopovićSveta patrijaršijska liturgija u Crnoj Gori.
Patrijarh poručio sa Svetog mjesta: Sačuvajmo vjeru u Hrista - Sputnik Srbija
Sveta patrijaršijska liturgija u Crnoj Gori.

„Sa Svetoga ovoga mesta kao patrijarh poručujem — čuvajmo ono sto je suštinsko i glavno u našoj istoroji i crkvi. To je vera u Hrista“, rekao je patrijarh.

„Neće Gospod dopustiti da nestanemo sa lica zemlje. Sve što nam treba, dao nam je. Zato upućujem apel vama prisutnima, a nadam se da će taj apel obići našu zemlju i otadžbinu: Ne ostavljajmo svoju blagoslovenu zemlju za koju su najveći sinovi dali doprinos njenom uspehu i napretku. Ne napuštajmo svoju otadžbinu. Mi smo blagosloveni narod i naša kultura i istorija ostavljaju čvrste temelje koji se ne menjaju od danas do sutra.“

„Budimo složni kao narod ne u zlu i želji da osvajamo i tuđe prisvajamo, nego da to što nam je Bog dao, zajednički delimo“, poručio je patrijarh.

„Neka dâ Gospod da ovakvih proslava bude što više u našem narodu. Neka Gospod blagoslovi sve vas ovde i koji su duhom sa nama. Neka Gospod bude blizu nas i otkloni sva iskušenja“ , kazo je patrijarh Irinej.

Amfilohije: Da se prekine krvavo bratoubilačko kolo

Mitropolit Amfilihije je rekao da je danas veliki dan i pozdravio je posebno ambasadore, kako je rekao „carske Rusije“ i Srbije i predstavnike naših opštinskih vlasti. 

© Sputnik / Nebojša PopovićObeležavanje 800 godina autokefalnosti SPC u Crnoj Gori i Boki
Patrijarh poručio sa Svetog mjesta: Sačuvajmo vjeru u Hrista - Sputnik Srbija
Obeležavanje 800 godina autokefalnosti SPC u Crnoj Gori i Boki

„Daj Bože da današnje čudo Božje koje se dogodilo ovdje bude izmirenje braće i da se prekine krvavo bratoubilačko kolo. Da se svi nadahnemo duhom ove drevne svetinje i Svetog kneza Lazara koji se žrtvovao.“

„Da se ugledamo na patrijarha kojem su ljekari rekli da ne bi trebalo da ide. To je veliki dar svima nama u Grblju i veliki dar za ovaj narod Božji“, dodao je mitropolit.

Amfilohije je kazao i da današnje sabranje ima posebni blagoslov, jer je sa nama i novi ambasador carske Rusije.

„Car Nikolaj je 1914. spasio Srbiju i Crnu Goru kada je srpska vojska krenula preko albanske golgote“, podsjetio je mitropolit i dodao da nas posebno raduje i prisustvo ambasadora Srbije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala