Novi kosovski ciklus: Kad se reči pretvore u snažnu sliku (foto)

© FotoSmrt majke Jugovića
Smrt majke Jugovića - Sputnik Srbija
Pratite nas
Animirani kratkometražni film „Smrt Majke Jugovića“ rađen po motivima istoimene epske pesme, a u režiji mladog umetnika Mihajla Dragaša, premijerno će biti prikazan u Beogradu prve večeri 16. „Balkanima“ festivala.

Svima nama dobro znani stihovi jedne od najemotivnijih epskih pesama kosovskog ciklusa „Smrt Majke Jugovića“ ekranizovani su u vidu kratkog animiranog filma.

Gostujući u emisiji „Orbita kulture“ borski umetnik Mihajlo Dragaš otkriva da mu je književnost uvek bila velika inspiracija i motivacija u poslu kojim se bavi.

© FotoStihovi pesme „Smrt majke Jugovića“ ekranizovani su u vidu kratkog animiranog filma.
Novi kosovski ciklus: Kad se reči pretvore u snažnu sliku (foto)  - Sputnik Srbija
Stihovi pesme „Smrt majke Jugovića“ ekranizovani su u vidu kratkog animiranog filma.

„Igrom slučaja i kroz moje istraživanje filmova, kako animiranih tako i igranih, pronalazio sam neke motive koji su mi dodatno otvarali vidike. Inspirisali su me filmovi Akire Kurosave. Zanimljivo mi je bilo kako je on koristio motive iz raznih Šekspirovih tragedija, poput Kralja Lira i Magbeta i kako je uspeo to kroz neku prizmu svoje japanske kulture da prenese. Onda sam nastojao da pronađem nešto što bi me isto tako inspirisalo u našoj književnosti“, objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, kroz taj proces istraživanja naišao je na pesmu „Smrt Majke Jugovića“, koju je, kao i svi, učio u školi i znao delove napamet.

© FotoUmetniku Mihajlu Dragašu književnost je uvek bila velika inspiracija.
Novi kosovski ciklus: Kad se reči pretvore u snažnu sliku (foto)  - Sputnik Srbija
Umetniku Mihajlu Dragašu književnost je uvek bila velika inspiracija.

Tragika bez dijaloga

„Čitanje pesme i prva vizuelizacija i prve ideje koje su se rodile, bile su mi znak da je to nešto što je vredno, bogato i što može da se prenese u formu animacije, da se te reči pretvore u jednu veoma snažnu sliku, jer je ona puna simbolike, puna je tragike i odgovara nekim mojim ličnim principima i onome što želim da ostvarim u animiranom filmu“, ističe Dragaš.

Na pitanje da li je nastojao da gledaocima dočara sliku po sliku ili je dao sebi određenu vrstu umetničke slobode, Dragaš objašnjava da konkretno u ovom animiranom filmu ne postoje dijalozi, a kako je pesma prebogata slikovitim tekstom, autor mora da rešava neke stvari kroz imaginaciju, dodavanjem novih scena.

© FotoČitanje pesme i vizuelizacija prve ideje...
Novi kosovski ciklus: Kad se reči pretvore u snažnu sliku (foto)  - Sputnik Srbija
Čitanje pesme i vizuelizacija prve ideje...

„U suštini sam iskoristio samo jedan od prvih stihova, kada se objašnjava kako majka moli Boga za labudova krila da bi mogla da dođe i pronađe svoju porodicu. Nakon toga je sve rešeno kroz vizuelnu simboliku i kroz te snažne, tragične slike pune nekih prizora koje odišu emocijom koju majka nosi u sebi“, zaključuje reditelj.

Jarke ratne boje

Ono što je prvi vizuelni doživljaj ovog kratkometražnog ostvarenja, svakako su jarke ratne boje, veliki kontrasti, ali i zvučni efekti i muzika koju potpisuje sâm autor.

© FotoU ovom animiranom filmu ne postoje dijalozi...
Novi kosovski ciklus: Kad se reči pretvore u snažnu sliku (foto)  - Sputnik Srbija
U ovom animiranom filmu ne postoje dijalozi...

„Osim što sam se bavio zvukom, uradio sam i originalnu muziku za ceo film. Našao sam zanimljiv balans koji mi je pomogao da mnoge stvari vizuelizujem. Često se dešava da se prvo stvori inspiracija za muzičku podlogu, a onda to može biti dosta korisno za rešavanje nekih dramskih i filmskih problema“, kaže Dragaš za Sputnjik.

Mladi umetnik je zaključio da kada se kosovski ciklus pesama posmatra iz umetničke perspektive i kada se sagledava jedna univerzalna lepota srpskih epskih pesama, može se pronaći bezbroj motiva koji su inspirativni za obrađivanje na milion načina.

© FotoSve je rešeno kroz vizuelnu simboliku i kroz snažne, tragične slike...
Novi kosovski ciklus: Kad se reči pretvore u snažnu sliku (foto)  - Sputnik Srbija
Sve je rešeno kroz vizuelnu simboliku i kroz snažne, tragične slike...

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala