Mediji: Američki izaslanik za Ukrajinu podneo ostavku

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaSpecijalni predstavnik SAD za Ukrajinu Kurt Volker
Specijalni predstavnik SAD za Ukrajinu Kurt Volker - Sputnik Srbija
Pratite nas
Specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za Ukrajinu Kurt Volker podneo je ostavku nakon objavljivanja žalbe neimenovanog američkog obaveštajnog agenta u vezi sa razgovorom između američkog predsednika Donalda Trampa i njegovog ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog, saopštio je Si-En-En, pozivajući se na tri izvora upoznata sa situacijom.

Televizija navodi da je Volker podneo ostavku dan nakon izveštaja uzbunjivača koji je tvrdio da je postojalo navodno zataškavanje telefonskog razgovora između Trampa i Zelenskog. U izveštaju se navodi da je američki predsednik vršio pritisak na ukrajinskog lidera, nakon čega je Volker pozvan u Kongres, gde je pokrenut postupak za Trampov opoziv.

U žalbi uzbunjivača se navodi da se dan nakon Trampovog poziva Volker, u pratnji američkog ambasadora u Evropskoj uniji Gordona Sondlanda, sastao u Kijevu sa Zelenskim i drugim zvaničnicima i navodno ih savetovao šta da rade.

Američki državni sekretar Majk Pompeo ranije je s tim u vezi izjavio da su sve diplomate Stejt departmenta u Ukrajini radile korektno i u interesima obeju zemalja, ali nije otkrivao detalje.

Prošle srede je Bela kuća objavila transkript razgovora od 25. jula između američkog i ukrajinskog presednika Donalda Trampa i Vladimira Zelenskog. Mediji su ranije javili da je u razgovoru sa Zelenskim Tramp tražio da se pokrene istraga protiv Hantera Bajdena, sina bivšeg američkog potpredsednika Džoa Bajdena. Objavljeni transkript je potvrdio da je Tramp tražio od Zelenskog da se istraže okolnosti pod kojima je otpušten bivši ukrajinski državni tužilac Viktor Šokin, koji je vodio istragu o aktivnostima kompanije „Burizma grupe“, čiji je jedan od direktora bio Bajdenov sin, kao i slučaj samog Hantera Bajdena.

Demokrate su nakon toga u Predstavničkom domu pokrenule proceduru Trampovog opoziva, optužujući ga da je zatražio pomoć strane države kako bi se mešao u izbore pokušajem da diskredituje političkog protivnika — Bajdena. Tramp negira optužbe.

Bajdenov sin Hanter bio je član upravnog odbora „Burizma grupe“, jedne od najvećih privatnih gasnih kompanija u Ukrajini. Dok je bio potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država, Džo Bajden je 2016. godine tražio od Kijeva strogu antikorupcijsku politiku i u okviru te kampanje pozvao je na ostavku tadašnjeg generalnog tužioca koji je istraživao aktivnosti „Burizme“. Pritom je Jurij Lucenko, koji je bio generalni tužilac Ukrajine, izjavio da nema dokaze o krivičnim prekršajima koja su Bajden ili njegov sin mogli da učine na teritoriji zemlje. U avgustu 2017. godine istraga o kompaniji „Burizma“ je zatvorena.

Nacionalni biro za borbu protiv korupcije u Ukrajini izjavio je da se istraga kompanije ne odnosi na period kada je Bajdenov sin postao član odbora ove kompanije. Događaji koje istražuju detektivi Biroa odnose se na period 2010-2012.

Bivši ukrajinski državni tužilac Jurij Lucenko ranije je izjavio da nema nikakvih dokaza za krivična dela koja su američki predsednički kandidat Džo Bajden ili njegov sin mogli počiniti na teritoriji zemlje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala