Magnetna oluja danas pogađa Zemlju?

© Sputnik / Pavel LvovSolarna oluja
Solarna oluja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Magnetna oluja bi danas mogla da pogodi Zemlju, saopštila je laboratorija za rendgensku astronomiju Instituta za fiziku Ruske akademije nauka.

Prema laboratorijskoj prognozi, verovatnoća da će oluja danas pogoditi Zemlju procenjuje se na 40 odsto.

Obično su magnetne oluje izazvane erupcijama na Suncu, što dovodi do intenzivnog oslobađanja energije iz Sunčeve atmosfere. Fotoni solarne erupcije stižu do Zemlje za oko osam i po minuta, a plazma oblaci stižu do naše planete za dva ili tri dana nakon erupcije.

Ovi oblaci plazme dovode do geomagnetnih oluja, odnosno do poremećaja Zemljinog geomagnetnog polja. Oni utiču na mnoga područja ljudske aktivnosti i mogu prouzrokovati probleme u komunikacijskim i navigacionim sistemima svemirskih letelica, pa čak mogu dovesti i do ozbiljnih oštećenja energetskih sistema.

Početkom septembra 2019. godine zabeležena je najmoćnija magnetna oluja poslednjih meseci, koja je trajala više od jednog dana. To je uzrokovano povećanjem brzine solarnog vetra u orbiti u blizini Zemlje, što je dovelo do neznatne destabilizacije magnetnog polja naše planete.

„Magnetne oluje utiču na zdravlje ljudi, posebno onih koji su osetljivi na vremenske prilike“, rekla je Nana Pogosova, zamenik direktora Nacionalnog kardiološkog centra ruskog Ministarstva zdravlja.

„Ali generalno, ovi efekti nisu alarmantni, tako da većina ljudi ne treba da se boji“, rekao je.

Lekar je precizirao da psihološka komponenta igra važnu ulogu. Ako osoba očekuje kataklizme, koncentriše se na to i brine, to sve doprinosi destabilizaciji zdravstvenog stanja.

Isto tako, osobe koje pate od hroničnih bolesti treba da se pridržavaju preporuka lekara, uzimaju svoju terapiju, objasnila je.

„Pored toga, osobe sa kardiovaskularnim bolestima moraju da kontrolišu krvni pritisak, mere ga i drže pod kontrolom“, zaključila je Pogosova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala