Izbori u Avganistanu: Napadi i u Kunduzu, ima žrtava

© AP Photo / Rahmat GulSnage bezbednosti na mestu eksplozije bombe u Kabulu u Avganistanu
Snage bezbednosti na mestu eksplozije bombe u Kabulu u Avganistanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zvaničnici severnog dela Avganistana, u kome se danas održavaju predsednički izbori, saopštili su da su pobunjenici ispalili projektile iz minobacača na grad Kunduz u pokušaju da spreče glasanje.

Gulam Rabani Rabani, član saveta provincije Kunduz, rekao je da su talibani na dvema lokacijama van grada napali pripadnike avganistanskih snaga bezbednosti i da je u toku okršaj.

Rabani je naveo da ima žrtava, ali nije mogao da precizira koliko ih je, pošto su telekomunikacione mreže povremeno u prekidu.

Cilj napada je da se „ljudi zaplaše i da se primoraju da ostanu kod kuće i ne izađu na izbore“, rekao je Rabani, prenosi AP.

Izlaznost u Kunduzu će najverovatnije biti niska s obzirom na pretnje nasiljem, dodao je on.

Prethodno je najmanje 15 osoba ranjeno u bombaškom napadu na džamiju u Kandaharu.

Kako prenosi AP, na tom mestu se nalazi glasačko mesto.

Lekar iz kandaharske bolnice je rekao da su među povređenima policajac, nekoliko izbornih zvaničnika i Avganistanci koji su došli da glasaju.

Prema njegovim rečima, tri ranjene osobe su u kritičnom stanju.

Eksplozija se dogodila samo sat vremena nakon što su glasači počeli da se okupljaju na biralištu, prenosi Rojters.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Predsednički izbori u Avganistanu održavaju se u atmosferi nesigurnosti i straha od napada talibana, koji su zapretili da će nasiljem odvratiti građane od izlaska na birališta.

Pravo glasa ima oko 9,6 miliona Avganistanaca koji će birati između 18 kandidata, od kojih se zapravo samo šest smatra ozbiljnim.

Favoriti su aktuelni predsednik Ašraf Gani i predsednik Izvršnog veća Abdulah Abdulah, koji kaže za AP da strahuje od izbornih manipulacija.

Njih dvojica dele vlast već pet godina u vladi nacionalnog jedinstva, nastaloj posle izbora 2014, koju su obeležile optužbe za prevaru i korupciju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala