Dekan Ristić: Vučić će predložiti zabranu izgradnje mini hidroelektrana u zaštićenim područjima

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICRatko Ristić, Aleksandar Antić i Aleksandar Jovanović
Ratko Ristić, Aleksandar Antić i Aleksandar Jovanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa aktivistima udruženja „Odbranimo reke Stare planine“ o izgradnji derivacionih mini hidroelektrana na Staroj planini i u zaštićenim područjima.

Dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić rekao je da su od Vučića dobili odgovor — da će on predložiti Vladi da zabrani izgadnju mini hidroelektrana u zaštićenim područjima.

Ratko Ristić je rekao da bi odlukom o zabrani izgradnje mini hidroelektrana Srbija postala prva država u Evropi koja je to učinila.

„To je, inače, jedan od tri zaključaka sa sastanka“, rekao je Ristić i dodao da im je predsednik rekao da će, tokom obilaska pirotskog okruga, posetiti selo Rakita, gde se pravi mala hidroelektrana „Zvonce“, koja je izazvala dosta kontroverzi i nezadovoljstvo lokalnog stanovništva.

„Zaključeno je i da će se značajno pooštriti sve procedure tokom kojih se stiču uslovi za odobravanje projektne dokumentacije i kontrola rada za male hidroelektrane“, kaže Ristić.

„Smatramo da je razgovor bio konstruktivan i da predstavlja veliki korak napred u rešavanju problema izgradnje malih hidroelektrana“, istakao je Ristić, a preneo je Tanjug.

Kada je reč o mini hidroelektranama čija je izgradnja već počela, Ristić je kazao da je potrebno uraditi analizu koja će pokazati šta je to urađeno u skladu sa zakonom, a šta suprotno zakonskim odredbama.

„Verujem da će biti obavljena i kontrola takvih objekata, nadamo se rešenju u narednom periodu“, rekao je Ristić posle sastanka kome su, pored predsednika Srbije i predstavnika udruženja, prisustvovali i ministar energetike Aleksandar Antić i predstavnici Ministarstva za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrutkuru.

Ristić je naveo da očekuje da će Skupština Srbije brzo usvojiti izmenjeni zakon o zaštiti prirode, kojim bi gradnja u zaštićenim područjima bila zabranjena.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala