Bela kuća ograničila pristup transkriptu razgovora Trampa i Lavrova

© AFP 2023 / Russian Foreign Ministry Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, predsednik SAD Donald Tramp i ambasador Rusije u Vašingtonu Sergej Kisljak na sastanku u Beloj kući 2017.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, predsednik SAD Donald Tramp i ambasador Rusije u Vašingtonu Sergej Kisljak na sastanku u Beloj kući 2017. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bela kuća je ograničila pristup transkriptu razgovora između američkog predsednika Donalda Trampa i ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova od pre dve godine, javio je „Vašington post“ pozivajući se na izvore.

Kako prenosi list, Tramp je tada izjavio da ne brine zbog navodnog mešanja Rusije u izbore 2016. godine, jer su isto to činile Sjedinjene Američke Države u drugim zemljama.

List navodi da je snimljeni razgovor održan 2017. u Ovalnoj sobi između Trampa, Lavrova i tadašnjeg ambasadora Rusije Sergeja Kisljaka. Izvori lista su napomenuli da su saradnici bili krajnje zabrinuti zbog Trampove izjave o izborima, jer se moglo činiti da je na taj način predsednik oprostio Rusiji zbog „mešanja“ i ohrabrio takvu politiku.

Jedan izvor je „Vašington postu“ ispričao da se Tramp takođe žalio na optužbe protiv Rusije koje nanose štetu odnosima Moskve i Vašingtona. On je napomenuo da bi, da nema američkih medija, mogao da ima dobre odnose sa ruskim vlastima.

Osim toga, sagovornici lista su rekli da je Tramp tokom ovog razgovora otkrio poverljive podatke o izvoru obaveštajnih podataka o terorističkoj grupi DAEŠ.

Izvori su naglasili da je pristup memorandumu sastavljenom nakon ovog sastanka bio strogo ograničen na mali krug ljudi koji su imali najvišu kategoriju pristupa, kako bi se sprečilo curenje informacija. 

Predsednik Rusije Vladimir Putin tokom telefonskog razgovora sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom  - Sputnik Srbija
Verovatnoća da će Putinovi razgovori biti presretnuti je — nula

Ranije je anonimni doušnik obaveštajne službe u žalbi rukovodstvu Nacionalne obaveštajne službe saopštio da je Tramp izvršio pritisak na predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, zahtevajući da se istraže aktivnosti Hantera Bajdena, sina glavnog Trampovog protivnika — demokrate Džoa Bajdena, u Ukrajini. Bela kuća je, kako je uzbunjivač tvrdio, pokušala da ograniči pristup dokumentima i dešifrovanjima ovog i drugih razgovora, prenoseći ih u tajnu računarsku mrežu koja nije predviđena u ove svrhe.

Kako bi izbegla optužbe, Bela kuća je objavila transkript razgovora Trampa i Zelenskog.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je, komentarišući objavu, izrazio nadu da, što se tiče odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, neće doći do objavljivanja razgovora između Donalda Trampa i Vladimira Putina. Televizija Si-En-En je javila, pozivajući se na izvore, da je Bela kuća ograničila pristup snimcima Trampovog telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i prestolonaslednikom Saudijske Arabije Muhamedom bin Salmanom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala