Vašington štiti teroriste u Siriji, uvodeći Rusiji sankcije

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uvođenjem novih sankcija koje sprečavaju isporuke goriva ruskim trupama u Siriji, Sjedinjene Američke Države pokušavaju da spreče potpuno uništavanje terorizma u ovoj zemlji, navodi se u komentaru Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

„Sada su maske potpuno spale – direktno se radi o nameri da se spreči potpuno iskorenjivanje terorista na sirijskom tlu“, naglašava se u saopštenju Ministarstva u vezi sa uvođenjem novih restriktivnih mera Vašingtona.

Rusko Ministarstvo dodaje da će se borba protiv terorističke pretnje u Siriji nastaviti, uprkos činjenici da su ekstremisti pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Američkih Država i da one ilegalno okupiraju deo zemlje, „sprečavajući okončanje sirijskog sukoba“. U saopštenju se takođe oštro osuđuje uvođenje sankcija.

„Ruska strana je odavno sa zabrinutošću primećivala da Vašington štiti teroriste Nusra fronta i Hejat tahrir el šam (obe zabranjene u Ruskoj Federaciji), snabdeva ih svim potrebnim i pokušava da zaštiti od napada, iako su oni direktni naslednici Al Kaide (zabranjene u Ruskoj Federaciji) i svuda priznati kao terorističke organizacije“, dodaje Moskva.

Uvodeći 2016. godine sankcije ruskoj kompaniji „Sovfraht“ koja je obezbeđivala isporuku goriva u Siriju i nakon toga blokiranjen značajnog iznosa njenih sredstava (koja, usput rečeno, još uvek nisu vraćena, odnosno ukradena su), američke vlasti su se pokrivale pozivanjem na želju da se izvrši pritisak na Rusiju u kontekstu Krima.

Ministarstvo spoljnih poslova je konstatovalo da su sankcije koje je američka administracija uvela u četvrtak postale 75. od momenta kada su Sjedinjene Američke Države počele da narušavaju odnose Moskve i Vašingtona 2011. godine.

„Od tada, američki inicijatori sankcionog pritiska na Rusiju nisu postigli nikakav rezultat. Ovaj put su, može se reći, nadmašili sebe u sopstvenoj bezobzirnosti“, zaključuje se u saopštenju.

Američka administracija u četvrtak je na crnu listu dodala pet brodova, jednu kompaniju i tri fizička lica za snabdevanje Sirije gorivom za oružane snage Rusije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala