Lavrov: Mama me je učila da ne čitam tuđa pisma

© POOL / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je rekao da mu je američki kolega Majk Pompeo potvrdio da ni on ni američki predsednik Donald Tramp nisu umešani u neizdavanje viza ruskim delegatima u UN.

„Naravno, ja sam se dotakao situacije u vezi sa odbijanjem vize delu članova delegacije Rusije, bilo je 13 odbijenih ljudi“, rekao je Lavrov.

„Kao što sam rekao prvog dana, kada su me o tome pitali, još jednom ponavljam: ni najmanje ne sumnjam da ni predsednik Tramp ni državni sekretar Pompeo nemaju nikakve veze sa tim. To mi je potvrdio i Majk Pompeo“, dodao je ministar.

Po njegovim rečima, ako je to tako, „postavlja se pitanje kako se tamo donose odluke koje su direktno vezane za ispunjavanje obaveze Vašingtona o osiguranju normalnog funkcionisanja sedišta UN“.

Pisma predsednika

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, govoreći o objavljivanju stenograma razgovora predsednika Rusije i SAD Vladimira Putina i Donalda Trampa, izjavio je da nije lepo čitati tuđa pisma.

„Što se tiče stenograma telefonskih razgovora, mama me je učila da nije lepo čitati tuđa pisma. Ja se toga pridržavam. Tim pre pisma ljudi koje je njihov narod izabrao na vodeće funkcije“, rekao je Lavrov, odgovarajući na pitanje novinara da li postoji verovatnoća da budu objavljeni stenogrami razgovora predsednika Rusije i SAD.

Prema njegovim rečima, „postoje tradicije, postoje pristojnosti, uključujući i diplomatske, koje podrazumevaju određeni nivo poverljivosti, koji podrazumeva koordinaciju ovih pitanja“.

Sve više država u Persijskom zalivu želi mir

Sve više država Persijskog zaliva razmišlja o smirivanju situacije u regionu, a rešenje koje predlaže Moskva je sve traženije, izjavio je šef diplomatije Rusije.

„Mi smo se za to zalagali više puta — kada se još moglo sprečiti zaoštravanje koje sada vidimo. Nažalost, sve države Persijskog zaliva nisu tada pristale na to. Govorili su da ideja nije loša, može se proučiti, ali hajde da sačekamo. Neka sazri. Ona je sada, po meni, prezrela“, rekao je Lavrov.

„To što više država Persijskog zaliva, uključujući i arapske države Persijskog zaliva, počinju da razmišljaju kako tu situaciju rešiti, govori da će ideja koju mi predlažemo biti tražena u toj ili u nekoj drugoj formi“, dodao je ministar.

Lavrov je na pres-konferenciji rekao da dijalogu oko deeskalacije u Persijskom zalivu treba da se pridruže i članice SB UN i EU, kao i regionalni savezi i organizacije.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je u julu predložilo usku koncepciju bezbednosti u Persijskom zalivu. Među predloženim merama je i uzdržavanje od formiranja stranih vojnih baza u regionu.

Sastanak sa Gvaidom

Lavrov je nazvao neistinom da je razgovarao sa predstavnikom opozicije Venecuele u UN.

Šef ruske diplomatije je izjavio da hirovitost Huana Gvaida i njegove ekipe u vezi sa dijalogom sa vlastima Venecuele govore o njegovoj nesamostalnosti.

„Predstavnici gospodina Gvaida menjaju svoj stav ujutru, uveče, preko dana — najpre odbacuju sve inicijative“, navodi Lavrov.

On je nazvao niskim i podlim širenje veneculanske opozicije lažnih vesti o Rusiji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala