Pompeo stiže na Balkan — u borbu protiv ruskog uticaja

© REUTERS / Yuri GripasDržavni sekretar Majk Pompeo
Državni sekretar Majk Pompeo  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Državni sekretar SAD Majk Pompeo će početkom oktobra krenuti u evropsku turneju, saopštili su u Stejt departmentu.

Pompeo svoju turneju počinje u Italiji 1. oktobra. On će tamo razgovarati sa predsednikom Serđom Matarelom, premijerom Đuzepeom Kontijem i šefom diplomatije Luiđijem di Majom. Državni sekretar će posetiti region Abruci, odakle su njegovi preci.

Narednog dana, 2. oktobra, on će održati govor u Vatikanu, na simpozijumu koji organizuju zajedno SAD i jedan broj verskih organizacija. On će imati i privatnu audijenciju kod pape Franje.

Pompeo će zatim krenuti u Crnu Goru, gde će razgovarati sa predsednikom Milom Đukanovićem i premijerom Duškom Markovićem, kao i sa ministrom spoljnih poslova Srđanom Darmanovićem.

Iz Crne Gore će državni sekretar otići u Severnu Makedoniju, gde će razgovarati sa predsednikom Stevom Pendarovskim i premijerom Zoranom Zajevim. Nakon toga, on će otići u Atinu i razgovarati sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom, šefom diplomatije Nikosom Dendiasom i ministrom odbrane Nikolaosom Panajotopulosom.

Prema rečima visokog zvaničnika iz Stejt departmenta, čiji stenogram brifinga je objavio taj resor, Pompeo će tokom turneje pokušati da se suprotstavi ruskom uticaju u ovom regionu.

„Videli smo znake zlonamernog uticaja Rusije u tim državama“, rekao je visoko pozicionirani činovnik Stejt departmenta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala