Peking protiv razmeštanja američkih raketa u blizini drugih zemalja

CC0 / marselelia / Zastava Kine
Zastava Kine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Gen Šuang izjavio je, komentarišući predlog Rusije za moratorijum na raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa, da bi raspoređivanje takvih američkih raketa u blizini drugih zemalja imalo negativan globalni uticaj.

„Dobili smo od ruske strane odgovarajući predlog. Više puta smo izrazili svoj stav o raketama srednjeg dometa. Protivimo se postavljanju američkih raketa srednjeg dometa na pragu drugih zemalja“, rekao je Šuang na brifingu.

On je naglasio da će, bez obzira na to gde ove rakete budu raspoređene u Evropi ili Azijsko-pacifičkom regionu, to imati globalan negativni uticaj.

„To će ozbiljno potkopati uzajamno poverenje između velikih zemalja, pogoršati bezbednosnu situaciju u regionu, oslabiti međunarodnu kontrolu i neširenja oružja i narušiti stratešku ravnotežu snaga“, objasnio je on.

On je pozvao odgovarajuće zemlje da se suzdrže od raspoređivanja ove vrste raketa.

Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio da je poruka predsednika (Vladimira) Putina sa predlogom da se uvede moratorijum na razmeštanje raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi i drugim regionima poslata glavnim zemljama Evrope i Azije i različitim međunarodnim organizacijama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala