Nepriznata crkva u Crnoj Gori poručuje Srbima: Pazite da se ne skupite u beogradski pašaluk!

© Youtube/Atlas TV MontenegroMiraš Dedeić
Miraš Dedeić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlasti u Crnoj Gori moraju da prestanu da se igraju demokratije, pregovaraju s crkvom oko državnih pitanja, saopšteno na Cetinju na tribini tzv. Crnogorske pravoslavne crkve, prenosi RTCG.

„Vlast mora da brani nezavisnost i slobodu Crne Gore i nijedan interes ne sme da bude važniji od opstanka države“, rečeno je na tribini.

Mitropolit Mihailo poručio je onima koji, kako kaže, ruše CPC i Crnu Goru da se pozabave pitanjima svoje države.

„Dragi prijatelji, susedi naši, povedite računa o Srbiji, o Srpskoj republici, Vojvodini, da se ne skupite na Beogradski pašaluk. A država Kosovo i Albanija, to su vaši i naši susedi“, rekao je Mihailo, prenosi RTCG.

Nedopustivo je, kaže akademik Radovan Radonjić, da su svim pravoslavnim vernicima u Crnoj Gori dostupne naše svetinje, osim Crnogorcima.

„Koja to Venecijanska ili druga komisija ima pravo da se meša u stvari koje su isključivo crnogorske“, upitao je Radonjić.

Obaveza države Crne Gore je, kažu, da nakon obnove nezavisnosti utemelji i autokefalnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

„Država Crna Gora je propustila nekoliko vozova, i bez obzira na to što se nisu stvorili bili uslovi da se malo ažurnije poradi na obnovi CPC, mislim da predugo država trpi prst u oku od strane SPC”, rekao je publicista Danilo Burzan.

Žarko Đurović, protoprezviter CPC, kazao je: „Nama po rođenju, poreklu i nacionalnoj pripadnosti Crnogorcima, dosta je više priče da smo Srbi“.

„Posebno kad tu priču puštaju u javnost zagriženi pripadnici elitnih krugova i SPC, komšijske zemlje Srbije sa kojom smo živeli u državnoj zajednici“, rekao je Đurović.

Ukoliko se ne reši pitanje CPC, učesnici skupa poručuju da će pokrenuti odgovornost za veleizdaju zemlje koja je učinjena, kako kažu, predajom dela crnogorske državne i društvene teritorije stranom pravnom licu, mimo zakona, ikakvog prava i konsultacije sa građanima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala