Majka Jugovića: Animacija istinske boli

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kako se pravi animirani film na temu čuvene narodne pesme „Smrt Majke Jugovića“, ostvarenje koje svetsku premijeru ima na nastupajućem festivalu „Balkanima“, u emisiji „Orbita kulture“ otkriva reditelj filma Mihajlo Dragaš.
Majka Jugovića: Animacija istinske boli

Da li je, posle višegodišnjeg rada i velikog broja izložbi kojima je obeležena stogodišnjica od izbijanja Velikog rata i vek od pobede u njemu, Istorijski muzej Srbije zadovoljan učinjenim? Šta je novo otkriveno u istraživanju ove velike priče, imamo li tačne podatke o broju poginulih i nestalih i da li je ova muzejska institucija u svom istraživanju otišla korak dalje — pitamo dr Dušicu Bojić, direktorku IMS i Nebojšu Damnjanovića, muzejskog savetnika.

Slušajte nas i saznajte šta je u završnici Bitef festivala publici predstavila Lusijana Lara, koreograf brazilske plesne predstave „O mesu i betonu“.

Kakve su se pesme našle na novom, drugom po redu, albumu Ane Ćurčin i šta očekuje od predstojećeg koncerta, koji će se održati 4. oktobra u Domu omladine — pitali smo mladu kantautorku.

A na međunarodnom festivalu proze „Prosefest“, koji je u Novom Sadu besedom otvorio pisac Miljenko Jergović, zvezda festivala bio je ruski pisac Viktor Jerofejev, dobitnik književne nagrade „Milovan Vidaković“. U prostorijama beogradske kuće „Geopoetika“, njegovog izdavača u Srbiji, Sputnjik je razgovarao sa čuvenim piscem.

O obeležavanju velikog jubileja — 120 godina Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“ razgovaramo sa majorom Nikolom Živkovićem, rukovodiocem orkestra, i sa kompozitorom i autorom aranžmana Vojkanom Borisavljevićem.

Emisiju „Orbita kulture“ slušajte subotom od 10 časova na talasima Radija Studio B i onlajn na našem sajtu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala