Japan sarađuje sa Rusijom u svemiru

© AFP 2023 / Kazuhiro NogiBrigada kopnene vojske snaga samoodbrane Japana za vreme vojnih vežbi, Japan
Brigada kopnene vojske snaga samoodbrane Japana za vreme vojnih vežbi, Japan  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prioritetni pravci u kojima Japan namerava da ojačava svoju odbrambenu sposobnost biće svemir, sajber-prostor i zaštita od elektromagnetnog zračenja, navodi se u Beloj knjizi odbrane za 2019. godinu.

„Odlučeno je da se radi na stvaranju sistema za praćenje stanja u svemiru, jačanju sposobnosti onesposobljavanja neprijateljskih sistema za upravljanje i komunikaciju, stvaranjem nove specijalne jedinice za svemir, obučavanjem kadrova“, navodi se u dokumentu, koji je u petak predstavljen Vladi.

U Beloj knjizi je ukazano da Kina i Rusija mogu da sarađuju na jačanju svojih kapaciteta kada je reč o sprečavanju SAD i njihovih saveznika da koriste svemir.

Takođe se ističe potreba za stvaranjem sistema za upozoravanje na sajber-napad, kao i sistema komandovanja i komunikacije snaga samoodbrane i njihovih mreža, kao i minimiziranje štete u slučaju takvih napada.

Ciljevi Japana su, između ostalog, temeljno jačanje sajber-odbrane i sprečavanje protivnika da iskoristi sajber-prostor za napad i obučavanje kadrova sa posebnim tehničkim znanjem.

Pored toga, u tekstu se primećuje da je obezbeđivanje upotrebe elektromagnetnih talasa potrebno za rad radara i za komunikaciju. Istaknuto je da ključne zemlje smatraju da su elektromagnetni napadi način za nanošenje štete neprijateljskim uređajima i stvaranje smetnji vojnoj komandi. S tim u vezi povećavaju svoje sposobnosti i u tom pravcu, navodi se u Beloj knjizi.

Naročito se ukazuje na sve veću ulogu elektronskog oružja Rusije i Kine.

Bela knjiga najavljuje da je planirano formiranje specijalne kosmičke jedinice do 2022. godine, kao i reformisanje postojećih kadrova za sajber-bezbednost u jednu jedinicu za sajber-odbranu do 2023. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala