Rusija je bila sprečena da uradi ono što je neophodno da bi se rešio problem Kosova

© Sputnik / Dejan SimićAleksandar Bocan Harčenko
Aleksandar Bocan Harčenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da Rusija zabrinuto posmatra deklaraciju SDA koja predviđa „republiku BiH“ i jednog predsednika, te predstavlja plan da se stvori kriza, ali da je najvažnije da srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik u ovoj situaciji ostane uzdržan.

„Najvažnije je u ovoj situaciji da Dodik ostane suzdržan. On je samo govorio o nekim mogućim koracima Republike Srpske, jer se zna njegov cilj — očuvanje mira i da sve u vezi sa Srpskom ostane u okvirima Dejtonskog sporazuma. To je njegova obaveza kao člana Predsedništva BiH“, rekao je Bocan-Harčenko, koji je svojevremeno bio ambasador Rusije i u BiH.

On je za televiziju „Pink“ istakao da sa velikom brigom posmatra deklaraciju SDA, kao i Rusija, te ocenio da taj dokument predstavlja više koraka unazad, da nema veze sa Dejtonskim sporazumom, nego predstavlja nepoštovanje obaveza koje Dejton propisuje, dok je reagovanje međunarodne zajednice „blago“.

„Plan je da stvore krizu i da onda neko u ime međunarodne zajednice istupi i ponudi nešto, pa kaže da je njihova ponuda fleksibilnija i kompromisna. A takvo rešenje bilo bi suštinski isto kao i sama deklaracija, iako bi možda imalo ’blaži jezik‘“, rekao je Bocan-Harčenko.

On je podsetio da je 2011. godine, kada je tadašnji predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio referendum i tražio od njega pomoć, visoki predstavnik Valentin Incko rekao da će učiniti sve da do referenduma ne dođe.

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, Bocan-Harčenko je upozorio da razgovori koji se danas vode na Kosovu nisu razgovori u pravom smislu te reči.

„Rusija je bila sprečena da uradi ono što je neophodno kako bi se rešio problem Kosova, ali je tražila pravi način za rešenje“, naveo je Bocan-Harčenko.

Govoreći o terminu koji se sve češće pominje — „meka moć Rusije na Balkanu“, Bocan-Harčenko je objasnio da rešavanje međunarodnih problema ne može da dâ rezultate preko noći.

„Imao sam mogućnost da pratim razvoj događaja na ovim prostorima, i zaključak pravim na osnovu onoga što vidim, a ne na osnovu onoga što piše. Primetio sam da su zemlje regiona sigurnije i da se ljudi osećaju sigurnije“, dodao je Bocan-Harčenko.

On je rekao da Rusija to bolje uočava jer je i ona sama prošla kroz iste ove probleme.

Bocan-Harčenko je ocenio da je za bolju i sigurniju situaciju u Srbiji zaslužno rukovodstvo zemlje.

„Danas je povoljnija situacija u Rusiji, ali i u Srbiji, koja je zemlja u razvoju. Naravno, to je stvorilo dodatne mogućnosti za razvoj bilateralnih odnosa Srbije i Rusije“, izjavio je ambasador.

Kako je rekao, pored razvijene ekonomske saradnje, Rusija želi da za dva do tri puta poveća i kulturnu saradnju, kao i saradnju na svim nivoima sa Srbijom, kao i da će do toga doći.

„Mi idemo korak po korak prema ciljevima koje su odredili naši predsednici, ali najvažniji je kvalitet i sadržaj naših odnosa. Poverljivih kontakata između predsednika dveju država nikada nije bilo kao sada, što govori o kvalitetu odnosa Srbije i Rusije“, rekao je ruski ambasador.

On takođe smatra da je susret Vučića i Lavrova u Njujorku bio od velikog značaja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala