Erdogan predložio Trampu da Turska kupi američke PVO sisteme „Patriot“

CC BY-SA 2.0 / U. S. Pacific Command / Flickr / Američki protivvazdušni sistem "Patriot"
Američki protivvazdušni sistem Patriot - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska je predložila Sjedinjenim Američkim Državama da od njih kupi protivvazdušne raketne sisteme „Patriot“, uz ruske S-400, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

„Ja sam im to predložio. Lično sam rekao predsedniku Donaldu Trampu: mi možemo da kupimo vaše sisteme ’Patriot‘, pored S-400. Oni su odgovorili: ’Ako ste ozbiljni, hajde da radimo na tome‘. Ako to može da prođe kroz Kongres, i mi ćemo raditi. I ako dobijemo takvu ponudu, imaćemo i alternativni sistem odbrane“, rekao je Erdogan na putu iz SAD, prenosi list „Milijet“.

Isporuka najnovijih ruskih sistema PVO, koji su izazvali krizu u odnosima SAD i Turske, počela je sredinom jula. Sredinom septembra završena je druga faza isporuke S-400 Turskoj. Prema Erdoganovim rečima, ruski protivvazdušni sistemi u potpunosti će biti operativni u aprilu 2020. godine.

Vašington je tražio da TUrska odustane od ugovora i da umesto ruskih S-400 kupi američke sisteme „Patriot“. SAD su pretile Turskoj da će odložiti ili čak u potpunosti otkazati isporuku najnovijih lovaca F-35 Turskoj, kao i da će uvesti sankcije u skladu sa zakonom „O suprotstavljanje američkim protivnicima putem sankcija“. Uprkos svemu, Ankara je odbila da učini ustupke.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala