„Dojče vele“ bi mogao da dobije status stranog agenta u Rusiji

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaVыstavka CSTB Telecom&Media 2019
Vыstavka CSTB Telecom&Media 2019 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komisija Državne dume Rusije zaključila je da je nemački medijski holding „Dojče vele“ prekršio ruski zakon objavljivanjem materijala kojima se poziva na nedozvoljeni skup u Moskvi. Stručnjaci su u članku pronašli i znakove opravdavanja ekstremizma, izjavio je šef Komisije Vasilij Piskarjov.

„Nameravamo da prikupljeni materijal, pre svega, pošaljemo Saveznoj službi za informacione tehnologije i medije Rusije (Roskomnadzor) kako bi ona postavila pitanje odgovornosti, kao i Generalnom tužilaštvu, kako bi preduzelo mere reagovanja“, rekao je on.

Sada bi ova medijska kuća mogla da dobije status stranog agenta (čime će se pozabaviti Ministarstvo pravde) i da izgubi akreditaciju u Rusiji (nadležnost Ministarstva spoljnih poslova).

„Oni su sprovodili političke aktivnosti koje se finansiraju iz budžeta Savezne Republike Nemačke. Imamo dokumente koji to potvrđuju. Prema našem mišljenju, ovo je aktivnost stranog agenta“, objasnio je poslanik.

Posle talasa protesta koji su organizovali neregistrovani kandidati za poslanike Gradske dume u Moskvi, u donjem domu ruskog parlamenta formirana je komisija za istragu mešanja u unutrašnje stvari zemlje.

Istraga je pokrenuta na osnovu izjave portparolke Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove da su se američki i nemački novinari i diplomate mešali u poslove Rusije prilikom izveštavanja o demonstracijama.

Konkretno, „Dojče vele“ je direktno pozivao na učešće u neodobrenim protestima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala