Amerika pronašla radikalan način da se „kazni“ Kina

© AP Photo / Ted S. WarrenBrod sa kontejnerima "Kejp Kortija" u luci u Takomi, američka država Vašington
Brod sa kontejnerima Kejp Kortija u luci u Takomi, američka država Vašington - Sputnik Srbija
Pratite nas
U administraciji predsednika SAD Donalda Trampa su počele diskusije o načinu ograničavanja američke investicije u Kinu, piše „Blumberg“, pozivajući se na neimenovane izvore koji su upoznati sa tokom razgovora.

Konsultacije se vode uoči još jedne u nizu runde razgovora na visokom nivou između dve najveće ekonomije na planeti, koja treba da se održi početkom oktobra.

Poslednjih godina Kina ukida ograničenja na strane investicije, kako ne bi dozvolila da se smanji njihov udeo u ekonomiji zemlje. Kompanija „Tesla“ je dobila pravo da izgradi fabriku za proizvodnju automobila u Šangaju, koja će biti u potpunosti u njenom vlasništvu, a ne u zajedničkom partnerstvu sa kineskim partnerima, što je bilo obavezno ranije.

Amerikanci su jedni od glavnih investitora u Kini, i ako SAD dobiju mogućnost da ograniče protok kapitala, to će biti dodatni pritisak u trgovinskom ratu.

Tramp je 25. septembra objavio da SAD i Kina mogu zaključiti novi sporazum i prekinuti trgovinski rat ranije nego što se mislilo. Dan pre te izjave on je kritikovao Kinu na Generalnoj skupštini UN i pozvao je na radikalne reforme Svetske trgovinske organizacije, kako ne bi dozvolio Kini da dobije nepravednu korist.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala