Vremena se menjaju: NATO priznao tehnološke uspehe Rusije

© AP Photo / Virginia MayoGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio: Podele između Sjedinjenih Država i njihovih evropskih saveznika neće nestati
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio: Podele između Sjedinjenih Država i njihovih evropskih saveznika neće nestati - Sputnik Srbija
Pratite nas
NATO se suočava sa porastom konkurencije Rusije i Kine u tehnološkoj sferi, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da je vojno-politički blok tokom 70 godina preduzimao napore kako bi postigao tehnološku prevlast nad protivnicima.

„Međutim, vreme se menja“, naglasio je Stoltenberg.

„Danas treba da udvostručimo naše napore kako bismo bili sigurni da nad nama neće biti superiornosti“, izjavio je on.

Generalni sekretar NATO je naglasio da Rusija razvija sopstveni internet i da stalno modernizuje oružane snage. On je podsetio i na poslednje ruske uspehe u oblasti hiperzvučnog oružja.

Stoltenberg je naglasio i uspehe Kine, koja radi na izradi nove mreže 5G, kao i Severne Koreje i Irana, koji „koriste sajber, bespilotne i raketne tehnologije kako bi pretili susedima i unapređivali svoje interese“.

„Budućnost NATO zavisi od uvođenja novih tehnologija“, zaključio je Stoltenberg.

Rusija je jedina država u svetu koja je zvanično saopštila da raspolaže hiperzvučnim oružjem.

Ruski predsednik Vladimir Putin je saopštio da je počela serijska proizvodnja raketnog kompleksa „Avangard“ i da je uspešno testirana hiperzvučna protivbrodska krstareća raketa „Cirkon“. Američka vojska je saopštila da je tek počela da radi na hiperzvučnom oružju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala