Turska, Francuska i EU razmatraju Putinov predlog o raketama

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaDemonstracija rakete 9M729 za strane vojne atašee u Moskovskoj oblasti
Demonstracija rakete 9M729 za strane vojne atašee u Moskovskoj oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija i Turska su primile predlog Rusije o uvođenju moratorijuma na razmeštanje raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi i drugim regionima, koji je trenutno u fazi razmatranja, saopšteno je iz EU i Ministarstva spoljnih poslova Turske.

„Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednosna pitanja Federika Mogerini primila je pismo od ruske strane sa predlogom da se uvede moratorijum na raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa i taj predlog se trenutno razmatra“, saopštio je zvaničnik EU.

„Možemo da potvrdimo da je visoka predstavnica primila pismo od ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova i ono je trenutno u fazi razmatranja“, objasnio je zvaničnik.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske je saopštilo da ta zemlja proučava isti predlog, koji im je uputio predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Biće donete odgovarajuće odluke, nakon detaljnog analiziranja predloga sadržanih u pismu ruskog predsednika Vladimira Putina, koje je upućeno našem predsedniku Erdoganu 18. septembra 2019. godine“, navodi se u saopštenju turskog Ministarstva.

I Ministarstvo inostranih poslova Francuske će takođe proučiti predlog Rusije.

Prethodno je saopšteno da je ruski predsednik Vladimir Putin uputio predlog da se uvede moratorijum nekolicini država, a da je Nemačka potvrdila da je taj predlog dobila.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala