Rumunija ulaže milijarde dolara u novu vazdušnu bazu na Crnom moru

CC BY 2.0 / Flickr / Staff Sgt. Corinna Baltos / Utovar američkih tenkova M1A2 "Abrams" u luci Konstanca u Rumuniji
Utovar američkih tenkova M1A2 Abrams u luci Konstanca u Rumuniji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Rumunije namerava da obnovi, modernizuje i proširi avio-bazu na obali Crnog mora u skladu sa standardima NATO-a. Za ovo je resor spreman da izdvoji iz budžeta 2,5 milijardi dolara u narednih 20 godina, javljaju rumunski mediji.

Projekat predviđa izgradnju nove piste za vojne avione, hangare, skladišta gasa, streljane i administrativne zgrade, kao i stambene blokove za porodice vojnika, uključujući obdaništa, osnovne škole, supermarkete, sportske objekte i bolnice.

Baza koja obuhvata deo međunarodnog aerodroma „Mihail Kogelničanu“, nalazi se na oko 30 kilometara od najveće morske luke Rumunije Kostance. U periodu izvođenja borbenih akcija u Avganistanu i Iraku, američko Ratno vazduhoplovstvo koristilo je ovu rumunsku bazu kao tranzitnu i sada se tamo nalazi oko 500 američkih vojnika, kao i odred britanskih aviona. Pentagon je nameravao da uloži u obnovu ove baze 22 miliona evra, ali su američke vlasti povukle finansiranja jednog broja inostranih projekata, uključujučći ovaj i preusmerili novac na izgradnju zida na granici sa Meksikom.

Prema planu Ministarstva odbrane Rumunije, nakon modernizacije i proširenja baza bi mogla da prima višenamenske lovce F-16 koje koristi rumunska avcijacija, kao i F-35 država NATO-a. Na bazi će moći da se bazira do 10.000 vojnika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala