RPC predlaže alternativu za legalizaciju poligamije

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaRPC
RPC - Sputnik Srbija
Pratite nas
Problem vanbračnih veza u savremenom društvu nije u vezi sa zabranom poligamije, nego sa manjkom neodgovornosti supružnika i očeva vanbračne dece, saopšteno je iz Ruske pravoslavne crkve, nakon što je moskovski muftija predložio da se ozakoni mnogoženstvo.

Predsednik Saveta muftija Rusije Ravilj Gajnutdin je nedavno izjavio da je zvanično mnogoženstvo bolje od veza sa strane i predložio je da se ozakoni pravo na dve zemlje u regionima sa pretežno muslimanskim stanovništvom. Međutim, Ruska pravoslavna crkva nije saglasna sa tim stavom.

„Meni se, kao hrišćaninu, čini i da položaj ljubavnice i žene kao broja umanjuje dostojanstvo žene. Na isti način muškarcu umanjuju dostojanstvo vanbračne veze bilo kakve vrste“, rekao je Vahtang Kipšidze, zamenik predsednika sinodalnog Odeljenja za odnose crkve sa društvom i medijima pri Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

On kaže da i muslimani i pravoslavci i jevreji uočavaju da koren krize u porodičnom životu leži u vanbračnim vezama, koje veoma često uništavaju porodičnu sreću.

Kipšidze je poručio svim tradicionalnim religijama da zajedno jačaju pozicije „čvrste zajednice jednog muškarca i jedne žene“, rekavši da je to zajednički cilj, čija realizacija može doprineti preporodu i učvršćivanju tradicionalne višečlane porodice.

On je predložio i da se problem sa obespravljenošću vanbračne dece rešava jačanjem pravne odgovornosti njihovih bioloških očeva.

Ranije je moskovski muftija Iljdar Aljautdinov rekao da bi legalizacija poligamije širom Rusije rešila niz socijalnih problema, koji su prouzrokovani brojčanom prednošću žena u odnosu na muškarce.

Šef Duhovne uprave muslimana Rusije šeik Ravilj Gajnutdin takođe je saopštio da smatra svrsishodnom legalizaciju poligamije u muslimanskim regionima Rusije. On kaže da je mnogožentsvo mnogo bolje od 40 ljubavnica i života bez odgovornosti pred njima i pred vanbračnom decom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala