Preminuo Žak Širak

© AP Photo / Patrick KovarikŽak Širak
Žak Širak - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši predsednik Francuske Žak Širak preminuo je u 86. godini, prenose francuski mediji pozivajući se na članove njegove porodice.

„Žak Širak je preminuo jutros u krugu svojih najbližih, mirno“, prenose mediji reči Širakovog zeta Frederika Sala Barua.

Žak Rene Širak rođen je u Parizu 29. novembar 1932. godine, bio je predsednik Francuske u dva mandata.

Prvi put stao je na čelo Francuske 17. maja 1995 i obavljao dužnost predsednika do 16. maja 2002. godine, a drugi put od 17. maj 2002 do 17. maj 2007.

Pre toga bio je gradonačelnik Pariza. Njegov prethodnik na mestu predsednika Francuske bio je Fransoa Miteran, a nasledio ga je Nikola Sarkozi.

Bio je jedan od svetskih državnika koji je zagovarao bombardovanje vojnih snaga Republike Srpske i bombardovanje Srbije, 1999. godine. Uprkos tome, smatra se da je upravo Širak stavio veto na bombardovanje beogradskih mostova.

U okviru prvog predsedničkog mandata, 2001. godine boravio je u Beogradu gde je otvorio obnovljeni Francuski kulturni centar demoliran u danima NATO bombardovanja 1999. godine.

Širak je bio i jedan od najistaknutijih gostiju na proslavi šezdesetogodišnjice pobede nad fašizmom u Moskvi 2005. godine. Tom prilikom otkrio je i spomenik Šarlu de Golu.

Inače, 2011. godine je osuđen na uslovnu kaznu od dve godine zbog zloupotrebe državnih fondova i sukoba interesa u vreme dok je bio gradonačelnik Pariza.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala