Objavljeno pismo američkog obaveštajca o „pritisku na Ukrajinu“

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteAmerički Kapitol u Vašingtonu
Američki Kapitol u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Donald Tramp koristi svoje nadležnosti kako bi naterao inostrane države da utiču na izbore SAD 2020. godine, navodi se u žalbi uzbunjivača Komiteta za obaveštajne poslove Predstavničkog doma.

„Ta intervencija obuhvata, između ostalog, vršenje pritiska na inostrane države radi pokretanja istrage protiv jednog od glavnih političkih protivnika predsednika... Trampov advokat Rudolf Đulijani je centralna figura u tim uslovima. Izgleda da je državni tužilac Ričard Bar takođe umešan u to“, rekao je obaveštajac.

On tvrdi da se Đulijani već u avgustu sastajao u Madridu sa Andrejom Ermakom, savetnikom Zelenskog. Po njegovim rečima, američki činovnici su okarakterisali ovaj sastanak, o čemu tada nije bilo javno saopšteno, kao „direktni nastavak“ razgovora Trampa i Zelenskog po „predmetu“ o kojem su oni razgovarali.

„Đulijani je, prema saopštenjima, privatno razgovarao sa drugim savetnicima Zelenskog, uključujući šefa kabineta predsednika Ukrajine Andreja Bogdana i šefa službe bezbednosti Ukrajine Ivana Bakanova“, navodi se u pismu.

Sa izveštaja je skinuta oznaka tajnosti i objavio ga je Obaveštajni odbor posle višenedeljnog spora, što je pomoglo predsedavajućoj američkog Kongresa Nensi Pelosi da pokrene formalnu istragu o tome da li bi republikanski predsednik Donald Tramp trebalo da bude opozvan.

Podsetimo, Bela kuća je nešto ranije objavila stenogram telefonskog razgovora Trampa i Zelenskog, tokom kojeg je, između ostalog, bilo reči i o istrazi protiv sina Džoa Bajdena.

Ovaj razgovor je bio povod za pokretanje procedure impičmenta američkog predsednika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala