Mađar odbijen za mesto novog sekretara EU za proširenje

Pratite nas
Komitet za pravne poslove (JURI) evropskog parlamenta odbacio je kandidaturu predloženog mađarskog komesara za proširenje Lasla Tročanjija, prenosi Tanjug.

Podsetimo, novoimenovana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je u Briselu zaduženja koja je dodelila svom timu od 27 komesara, među kojima je i nekadašnji mađarski ministar pravde Laslo Tročanji, koji je trebalo da bude novi komesar za susedstvo i proširenje.

Odbačena je i kandidatura rumunske političarke Rovane Plumb, koja je trebalo da bude novi komesar za transport. Očekuje se da novoimenovana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopšti dalje korake u ovoj situaciji.

Kandidat za novog evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Laslo Tročanji i pre početka saslušanja u Evropskom parlamentu suspendovan je kao mogući novi član tima Ursule fon der Lajen.

Odbor za pravne poslove (JURI) Evropskog parlamenta je konstatovao da postoji konflikt interesa u slučaju kandidata nominovanih od strane Mađarske i Rumunije.

Tročanji je, kako se nezvanično navodi u Briselu, suspendovan zbog nejasnoća u vezi s funkcionisanjem njegove advokatske kancelarije koju je osnovao dok je bio ministar pravde u vladi Viktora Orbana.

Rovana Plum je suspendovana zbog razlike u imovinskom izveštaju koji je dostavila Bukureštu i Briselu.

Ona nije prijavila pozajmicu od 800 hiljada evra koja je bila korišćena u svrhe njene izborne kampanje tokom evropskih izbora.

U Evropskoj komisiji kažu da su se prilikom izbora kandidata vodili principom da svaki komesar mora da bude „nezavisan i da radi u opštem interesu EU“, a da je na Evropskom parlamentu da proveri da li su ti kriterijumi u potpunosti ispunjeni.

I dok u Komisiji napominju da posle suspenzije kandidata za komesare postoje „različite opcije“, u Evropskom parlamentu navode da je sada na novoimenovanoj predsednici Evropske komisije da „predloži sledeće korake“.

Prema EU procedurama postoji mogućnost da suspendovani kandidati za komesare razreše konflikte interesa do početka saslušanja, zakazanog za 30. septembar.

Moguće je i da Ursula fon der Lajen zatraži od Rumunije i Mađarske da pošalju nove kandidate za predložene funkcije, ali i da resore proširenja i transporta dodeli nekom od već predloženih komesara iz druge članice EU.

Kada je u pitanju resor proširenja najčešće pominjan je slovenački kandidat za komesara Janez Lenarčić, a spekuliše se da bi dosadašnji komesar za pregovore o proširenju Johanes Han, pored brige o EU budžetu, želeo da ponovo dobije ovaj resor.

Kada je reč o formiranju novog tima Evropske komisije pod istragom o korupciji i zloupotrebi položaja su i bivši ministar spoljnih poslova Belgije Didije Rejnders kao i nekadašnja ministarka odbrane Francuske Silvi Gular.

Zvanična saslušanja kandidat za komesare trebalo bi da počnu 30. septembra, a Evropski parlament bi o kompletnom sastavu nove Evropske komisije trebalo da glasa 23. oktobra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala