Da Drina ne bude granica, već kičma pomirenja srpskog naroda

© Sputnik / Dejan SimićPripreme za šetnju Besmrtnog puka u Beogradu
Pripreme za šetnju Besmrtnog puka u Beogradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Drugi dan međunarodne konferencije „Sećanje pobednika“, koja se održava u Beogradu i okuplja oko stotinu organizatora manifestacije „Besmrtni puk“ iz celog sveta, posvećen je iskustvima u organizaciji ove manifestacije na svim meridijanima, pa i u Republici Srpskoj.

Marš „Besmrtnog puka“ počeo je u Banjaluci 2017. godine, da bi se iduće godine proširio i na druge gradove, u Trebinje i Istočno Sarajevo.

Osim marša, u Republici Srpskoj organizuju se i akademije i istorijski časovi posvećeni Drugom svetskom ratu. Organizatorka Besmrtnog puka u Republici Srpskoj, Milana Babić, kaže da se ova manifestacija organizuje prema modelu koji će značiti pomirenje opcija kojima je srpski narod pripadao u Drugom svetskom ratu.

„Moramo da idemo na pomirenje leve i desne strane — da nema više priče Srbi partizani, Srbi četnici, nego najpre Srbi stradalnici, da naši mučenici izađu u prvi plan. Ja idem ka modelu Besmrtnog puka, za koji mislim da će biti održiv za srpske zemlje, jer istina je na našoj strani, a moramo da kažemo i istinu o međusobnom bratoubilačkom ratu, da bismo Besmrtni puk ostvarili na jedan pravi način“, priča Babićeva.

Ono što bi trebalo uraditi, kada je u pitanju unapređivanje kvaliteta akcije Besmrtni puk jeste, kako kaže, jačanje sinhronizacije između Srpske i Srbije.

© Sputnik / Dejan SimićSa međunarodne konferencije "Sećanje pobednika", koja se održava u beogradskom Domu vojske u organizaciji Besmrtnog puka. Konferenciji prisustvuje oko 100 organizatora ove manifestacije iz celog sveta.
Da Drina ne bude granica, već kičma pomirenja srpskog naroda - Sputnik Srbija
Sa međunarodne konferencije "Sećanje pobednika", koja se održava u beogradskom Domu vojske u organizaciji Besmrtnog puka. Konferenciji prisustvuje oko 100 organizatora ove manifestacije iz celog sveta.

„Ako već imamo specijalne veze i ostvarujemo kulturno jedinstvo, mislim da je Besmrtni puk nešto što takođe može da bude jaka spona, da se vidi da Drina nije granica, već kičma srpskog naroda“, smatra Babićeva.

Izlaganje je imala i Antonela Bjelić Milojica, direktorka centra „Memorijal“, koji je jedan od organizatora Besmrtnog puka u Srbiji. Ona je najavila ovogodišnja dešavanja posvećena obeležavanju 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu.

Obeležavanje ove značajne godišnjice, prema njenim rečima, počinje obeležavanjem godišnjice oslobođenja Beograda.

„Mislim da je ova konferencija sjajan početak i veliki korak za sve što nas čeka sve do 9. maja iduće godine. Godišnjica nije samo u Srbiji, već u celom svetu. Svakako ćemo se truditi da iduće godine u Srbiji ne bude 12 gradova, kao što je bilo ove, nego da bude mnogo više, da bude mnogo više omladine i studenata. Da mnogo više omladine i studenata čuje za Besmrtni puk“, napominje Bjelić Milojica.

Osim organizacije Besmrtnog puka, „Memorijal“ planira da organizuje projekcije filmova i izdavanje knjiga sa tematikom iz Drugog svetskog rata. Odmah nakon konferencije premijerno će u beogradskoj Kombank dvorani biti prikazan film „Sreća u koverti“, rediteljke Svetlane Suhanove, tako da Memorijal, prema rečima Bjelić Milojice, sa tom vrstom kampanje kreće odmah.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala