Zelenski: Na mene može da utiče samo jedna osoba

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski prokomentarisao je medijske izveštaje o navodnom pritisku američkog predsednika Donalda Trampa.

„Na mene niko ne može da vrši pritisak, jer sam ja predsednik nezavisne Ukrajine. Mene može da pritiska samo jedna osoba — moj sin. On ima šest godina“, odgovorio je Zelenski na pitanje televizije „Rusija“ da li je Tramp vršio pritisak na njega.  

Ranije su mediji saopštili da je američki lider Donald Tramp navodno tokom razgovora sa Zelenskim otkrio neke poverljive informacije i pokušao da natera ukrajinske vlasti da pokrenu istragu protiv bivšeg američkog potpredsednika i kandidata za predstojeće predsedničke izbore Džoa Bajdena. Tramp to negira i smatra da je čitava priča izmišljena kako bi se zaštitio Bajden, čiji je sin Hanter navodno umešan u korupciju u Ukrajini.

List „Volstrit džurnal“ saopštio je, pozivajući se na izvore, da je Tramp više puta vršio pritisak na Zelenskog da pokrene istragu o Bajdenovom sinu Hanteru.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Vadim Pristajko u intervjuu za list „Hromadske“ izjavio je da Tramp nije vršio pritisak na ukrajinskog lidera tokom telefonskog razgovora u julu. 

Bajdenov sin Hanter bio je član upravnog odbora „Burizma grupe“, jedne od najvećih privatnih gasnih kompanija u Ukrajini. Dok je bio potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država, Džo Bajden je 2016. godine tražio od Kijeva strogu antikorupcijsku politiku i u okviru te kampanje pozvao je na ostavku tadašnjeg generalnog tužioca Jurija Lucenka, koji je istraživao aktivnosti „Burizme“. Lucenko je tada izjavio da nema dokaze o krivičnim prekršajima koja su Bajden ili njegov sin mogli da počine na teritoriji zemlje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala