Zabranjen predizborni spot Srpske liste: Izbaciti „Srbija“, ubaciti „Kosovo“

Pratite nas
RTK je zabranila emitovanje predizbornog spota Srpske liste, sa obrazloženjem da rečenica: „Kada Srbija zove, ja dajem svoj glas“, ne može da bude emitovana.

Odluku koju je RTK donela u sredu, saopštila je Srpska lista (SL).

„Od naše stranke je zatraženo da izbrišemo taj deo naše predizborne poruke ili da rečenicu zamenimo sa ’kada Kosovo zove‘. Obrazloženje koje smo dobili od šefa izbornog tima RTK Lorika Arifaja, sadrži sasvim paušalno pozivanje na zakon, ali ne i tumačenje koje smo izborno pravilo ili zakon prekršili svojom predizbornom porukom“, navodi se u saopštenju Srpske liste i dodaje:

„Srpska lista je, kao što joj i ime kaže, politička organizacija koja okuplja Srbe na Kosovu i Metohiji, lojalne svojoj državi Srbiji. Na izbore 6. oktobra izlazimo uz podršku naše države Srbije, a da te podrške nije bilo, na izbore ne bismo ni izlazili.“

U saopštenju se ističe da samoproglašeno Kosovo, kao entitet koji ne priznaje veći deo čovečanstva i koji nije punopravna članica međunarodne zajednice, budući da nije članica Ujedinjenih nacija, ne može da poziva Srbe na bilo šta, pa ni na izbore, jer „srpski narod na Kosovu i Metohiji ne daje ni pet para za pozive iz Prištine“.

„Srbi na Kosovu i Metohiji, koji gotovo jednodušno podržavaju Srpsku listu i politiku Beograda prema Kosovu i Metohiji, kroz čitavu predizbornu kampanju bili su izloženi raznovrsnim pritiscima Prištine i pojedinih ekstremističkih albanskih političkih grupa i ovo danas je vrhunac bezobrazluka i šovinističke mržnje prema svemu srpskom“, podseća se u saopštenju Srpske liste.

„Srpska lista, kada njeni predstavnici budu sedeli u prištinskom parlamentu, neće zastupati interese samoproglašenog Kosova, već interese srpskog naroda i naše države Srbije. Mi, dakle, nećemo prekrajati svoj predizborni spot, a odbijanje RTK da ga emituje shvatamo kao napad na politička prava srpskog naroda na KiM i slobodu govora, o čemu ćemo izvestiti i najširu međunarodnu javnost“, poručuju iz Srpske liste.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala