Višinski pred Savetom Federacije: Moje kolege u Ukrajini ubijaju, a za to niko ne odgovora

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaUrednik portala "RIA Novosti Ukrajina" Kiril Višinski govori u Savetu Federacije Rusije
Urednik portala RIA Novosti Ukrajina Kiril Višinski govori u Savetu Federacije Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Urednik portala „RIA Novosti Ukrajina“ Kiril Višinski, koji je nedavno pušten iz pritvora, obratio se senatorima u Savetu Federacije Rusije. U svom govoru on je posebno istakao svoj odnos prema Rusiji.

Moje kolege ubijaju

Novinar je predstavio izveštaj „Situacija u vezi sa slobodom govora u Ukrajini i borba za prava novinara: lično iskustvo“.

Višinski je napomenuo da je tokom mandata Petra Porošenka u Ukrajini postalo praktično nemoguće pošteno i profesionalno obavljati svoj posao.

„Nisu samo trpali novinare u zatvore. Moje kolege su završile u prisilnoj emigraciji. Progoni urednika, pretresi, oduzimanje dozvola za emitovanje — sve je to postalo uobičajeno za pet godina. Najgore od svega je što moje kolege u Ukrajini ubijaju, a za to niko ne odgovora“, istakao je on.

Optužbe protiv mene su laž

Urednik portala takođe je ispričao o svom radnom iskustvu u Ukrajini.

„U našoj redakciji smo se uvek borili za stoprocentnu istinitost. Tokom četiri godine rada ’RIA Novosti Ukrajina‘ nije podneta nijedna tužba protiv nas. Sa stanovišta Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vlasti radili smo pošteno, objektivno, bez kršenja etike i profesionalnih standarda“, podsetio je on.

Višinski je naglasio da su optužbe Kijeva protiv njega lažne, jer je nemoguće da se ne primeti „destruktivna antiukrajinska aktivnost“.

„Slučaj je počeo manje od godinu dana pre predsedničkih izbora, a bivši predsednik Ukrajine ga je iskoristio u okviru svoje predizborne kampanje“, objasnio je novinar.

Moja otadžbina je Rusija

Višinski, koji ima i rusko i ukrajinsko državljanstvo, podsetio je da je Rusija jedina koja se založila za njega.

„Moja otadžbina je ovde. A otadžbina je jedina zemlja koja je prva ustala u moju zaštitu, koja me je kao otac zaštitila od nepravde koja mi se događala“, zaključio je Višinski.

Slučaj Kirila Višinskog

Urednik portala RIA Novosti Ukrajina priveden je u Kijevu 15. maja 2018. godine. On je optužen da je podržavao samoproglašene republike Donbasa i za veleizdaju, za šta mu preti kazna do 15 godina zatvora.

Krajem leta Rusija i Ukrajina započele su rad na istovremenom oslobađanju osuđenih i pritvorenih lica. Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku da će pitanje njihovog istovremenog oslobađanja biti uskoro rešeno.

Kijevski apelacioni sud odlučio je 28. avgusta da pusti Višinskog na uslovnu slobodu. On ima obavezu da se odaziva sudskim pozivima, da obaveštava sud o promeni mesta boravka ili rada i da se suzdržava od komunikacije sa svedocima.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala