Otkriveno zašto je izgubljeni grad Inka izgrađen na čudesnom mestu

© Sputnik / Maria VaschukMaču Pikču
Maču Pikču - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naučnik Geološkog brazilskog saveznog univerziteta Rio Grande Rualdo Menegat tvrdi da je otkrio razlog zašto su Inke izgradile svoj čuveni grad Maču Pikču na specifičan način i zašto su ga izgradile na tolikoj visini.

Brazilski geolog izvršio je analizu područja gde se stari grad nalazio kako bi pronašao tektonske pukotine — otkrića su bila iznenađujuća.

Kako je naučnik objasnio tokom konferencije Geološkog društva Amerike, koja je održana u Feniksu, te pukotine se dramatično razlikuju po veličini: neke od njih su toliko velike i dugačke da čak određuju pravac toka lokalnih reka.

Menegat je otkrio da te pukotine prate dva glavna smera: od severoistoka ka jugozapadu i u suprotnom smeru. Na taj način, pukotine stvaraju oblik iks i Maču Pikču je tačno na mestu preseka.

Istraživač sugeriše da su sve gradske strukture izgrađene na osnovu tog obrasca.

Ceo grad ima isti obrazac kao i pukotine u zemlji, što je gradu dalo nepremostive prednosti. Prvo, na tim mestima se kamenje lakše vadilo, naglašava Menegat.

Pored toga, propusti na tlu pomagali su usmeravanju vode iz rastopljenog leda ili kiše u grad, stvarajući stabilan izvor slatke vode. Istovremeno, tokom oluja i obilnih padavina pukotine su pomagale da se višak vode brže isuši.

„Otprilike dve trećine napora uloženog u izgradnju svetilišta odnosilo se na odvode ispod površine. Pukotine su pomogle očuvanju ovog mesta“, rekao je geolog.

Takođe, zidajući grad na tako visokom mestu, Inke su se zaštitile od lavina i klizišta koja su toliko uobičajena u Andima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala