Nemački političar pozvao na ukidanje antiruskih sankcija pre izbora

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Rajhstaga u Berlinu
Zgrada Rajhstaga u Berlinu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef ogranka nemačke Hrišćansko-demokratske unije u saveznoj državi Tiringiji na istoku Nemačke Majk Moring zalaže se za postepeno ukidanje sankcija Rusiji i predlaže da taj proces počne odmah, pre sledećih izbora za Bundestag 2021. godine.

„Prvi koraci trebalo bi da budu preduzeti u ovom mandatu Bundestaga“, rekao je Moring u intervjuu za nemačku medijsku grupu „Redakcions necverk“ (RND).

„Ukidanje sankcija može se povezati sa istočnom Ukrajinom. Tamo je moguć pokret. Ako se tamo vidi da je moguće doći do razumnog rešenja, sankcije mogu da se oslabe, postepeno, korak po korak“, dodao je Moring. Prema njegovim rečima, na istoku Nemačke očekuje se spremnost za dijalog sa Rusijom.

Izbori u saveznoj državi Tiringiji biće održani 27. oktobra.

Moring je ranije izjavio da kontramere Moskve nanose značajnu štetu poljoprivredi i napomenuo da stanovnici istoka Nemačke očekuju normalizaciju odnosa sa Rusijom.

Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se zbog situacije u Ukrajini i prisajedinjenja Krima Rusiji. Optužujući Moskvu za mešanje u poslove Kijeva, Zapad joj je uveo sankcije. Moskva je preduzela kontramere, povela politiku zamene uvoza i više puta izjavljivala da je kontraproduktivno sa njom razgovarati na jeziku sankcija. Pri tome je Moskva više puta odbacivala optužbe zapadnih zemalja o mešanju u unutrašnje poslove Ukrajine, rekavši da nije strana u ukrajinskom sukobu u Donbasu i subjekat Minskih sporazuma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala