Najveći aerodrom na svetu: Otvoren pekinški džin (video)

© Foto : ČTV via APNajveći aerodrom na svetu
Najveći aerodrom na svetu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Posle pet godina gradnje, u Kini je otvoren najveći aerodrom na svetu.

Gradnja novog transportnog čvorišta „Dasing“ međunarodnog aerodroma u Pekingu, trajala je pet godina i koštala 80 milijardi juana, odnosno 11,3 milijarde dolara.

Čvorište ima originalan i atraktivan terminal u obliku morske zvezde. Prostire se na 700.000 kvadratnih metara. Sa četiri piste i 268 parking mesta za avione, celokupan aerodrom pokriva površinu od oko 47 kvadratnih kilometara.

Predviđa se da će do 2021. primiti oko 45 miliona putnika i čak 72 miliona do 2025. godine. Već postoje i planovi za proširenje, po kojima će do 2040. godine godišnje moći da primi 100 miliona putnika.

Iako je u pitanju najveća vazduhoplovna luka na svetu, ona je projektovana tako da nijedan putnik neće morati da hoda više od osam minuta kako bi stigao do bilo kojih vrata.

© REUTERS / STAFF„Dasing“ nije samo aerodrom, već i najveće kinesko saobraćajno čvorište u čiju je izgradnju uloženo oko 80 milijardi juana.
Najveći aerodrom na svetu: Otvoren pekinški džin (video) - Sputnik Srbija
„Dasing“ nije samo aerodrom, već i najveće kinesko saobraćajno čvorište u čiju je izgradnju uloženo oko 80 milijardi juana.

Nalazi se na oko 45 kilometara od centra Pekinga, ali zahvaljujući vezi sa brzom železnicom sa ekspresnim vozovima, putnicima od aerodroma do centra grada neće biti potrebno više od 20 minuta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala