Konferencija „Sećanje pobednika“: Ne dozvoliti da klice fašizma ugroze naše narode (video)

© Sputnik / Dejan SimićMeđunarodna konferencija „Sećanje pobednika“
Međunarodna konferencija „Sećanje pobednika“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Beogradu se održava međunarodna konferencija „Sećanje pobednika“ za organizatore šetnji „Besmrtni puk“. Ministar za rad i socijalnu politiku Zoran Đorđević pozdravio je prisutne rečima da „ne smemo da dozvolimo da klice fašizma dobiju na snazi, da se razviju i ugroze naše narode“.

„Te klice fašizma neće birati neke druge narode, opet će se okomiti na nas i sigurno će želeti da nas oslabe. Mislim da, ukoliko zajednički radimo i delujemo, do toga sigurno neće doći“, naveo je ministar.

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko, pozdravljajući učesnike konferencije, rekao je da je pokret Besmrtni puk koji se rodio u Rusiji dobio je ogromnu podršku i zauzeo čitav svet.

„Narodnni talas koji se podigao u Rusiji zauzima sve više zemalja i postaje pregrada koja će se suprotstaviti gnusnim pokušajima revizije istorije i pokušaja da nam se oduzme prošlost i dostojanstvo. Cilj svega je da se prekroji istorija i uspostavi unipolarni svet koji ne bi bio zasnovan na međuanrodnom pravu. Mi se aktivno tome suprotsavljamo“, rekao je Bocan Harčenko.

Dodao je da od učesnika konferencije očekuje savete čime ruska država može da im pomogne, kao i da iznesu svoja iskustva.

„Želeo bih da se pokret gradi na jedinstu i u tome je garancija uspeha“, naveo je ruski ambasador.

Skupu se obratio i narodni umetnik Rusije i kopredsednik pokreta Vasilij Lanavoj koji je govorio o značaju istorijskog sećanja i ponosa precima, podsetivši da se sledeće godine obeležava 75 godina pobede nad fašizmom.

Posebno se osvrnuo na prijateljstvo sa srpskim narodom, koje je, kaže, osetio već u prvim gostovanjima njegovog pozorišta Vahtangov u posleratnoj Jugoslaviji.

Artjom Hutorskoj, šef Izvršnog komiteta Besmrtnog puka Rusija rekao je da je zadatak konferencije ozbiljan: da dokaže da nema prekrajanja istorije i da nema podela.  

© Sputnik / Dejan SimićKonferencija će biti posvećena 75. godišnjici oslobođenja Beograda od nacističke okupacije
Konferencija „Sećanje pobednika“: Ne dozvoliti da klice fašizma ugroze naše narode (video) - Sputnik Srbija
Konferencija će biti posvećena 75. godišnjici oslobođenja Beograda od nacističke okupacije

„Samo jedinstvenim Besmrtnim pukom možemo dokazati odlazećem pokoljenju našu iskrenost i poštenje“, dodao je Hutorskoj, istakavši da sve što bude postignuto u radu Besmrtnog puka treba da posluži kao temelj vaspitanja budućih pokoljenja.

Konferencija će okupiti oko 100 organizatora memorijalne povorke, koja se svakog 9. maja, na Dan pobede nad fašizmom, organizuje u više gradova sveta, a krenula je iz Moskve.

© Sputnik / Dejan SimićOrganizatori šetnji „Besmrtni puk“ polažu venac na na Spomenik oslobodiocima Beograda
Konferencija „Sećanje pobednika“: Ne dozvoliti da klice fašizma ugroze naše narode (video) - Sputnik Srbija
Organizatori šetnji „Besmrtni puk“ polažu venac na na Spomenik oslobodiocima Beograda

Kako je najavljeno, konferencija će biti posvećena 75. godišnjici oslobođenja Beograda od nacističke okupacije.

Pre početka konferencije, organizatori i učesnici su rano jutros položili venac na Spomenik oslobodiocima Beograda.

Venac su položili ministar za rad i socijalnu politiku Zoran Đorđević, ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, predsednik izvršnog odbora pokreta „Besmrtni puk Rusije“ Artjom Hutorskoj i kopredsedavajući organizacije „Besmrtni puk“ Sergej Lepenkov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala