Lavrov „zahvalio“ Amerikancima što su mu dali vizu

© REUTERS / SHAMIL ZHUMATOVSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov „zahvalio“ je Sjedinjenim Američkim Državama što su mu izdale vizu za učešće na 74. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

„Drago mi je što imamo priliku da se sastanemo u Njujorku. Drago mi je što sam na kraju dobio američku vizu, za razliku od članova moje delegacije. Vašington je bio veoma uviđavan po tom pitanju“, rekao je Lavrov na početku trilateralnog sastanka o Siriji u „astanskom formatu“ na marginama Generalne skupštine UN.

Ranije je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da nekoliko članova ruske delegacije nije dobilo vizu za učešće na 74. zasedanju Generalne skupštine UN, koje traje od 24. do 30. septembra u Njujorku. Objašnjenje da je neizdavanje viza stvar tehničke prirode ona je nazvala neuverljivim. Vizu nije dobilo ukupno deset članova delegacije, uključujući predsednika Odbora Saveta Federacije Rusije za međunarodne poslove Konstantina Kosačova i predsednika Odbora Državne dume Rusije za međunarodna pitanja Leonida Sluckog.

Predstavnik Stejt departmenta nije komentarisao razloge za odbijanje ili odlaganje izdavanja viza, ponovivši da se zahtevi za vize razmatraju pojedinačno i da su informacije o tome poverljive.

Ujedinjene nacije proveravaju situaciju u vezi s neizdavanjem američkih viza ruskoj delegaciji, a kancelarija generalnog sekretara UN podsetila je da SAD kao zemlja domaćin Ujedinjenih nacija imaju obavezu da izdaju vize predstavnicima država radi prisustva sastancima u svetskoj organizaciji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala