Komšićev udar na Srpsku usred Njujorka u „privatnoj režiji“

© AP Photo / Frank Franklin IIŽeljko Komšić
Željko Komšić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsedavajući predsedništva BiH Željko Komšić u govoru pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija u Njujorku poručio je Miloradu Dodiku, srpskom članu Predsedništva, da odustane od „traženja belaja“, kao i da se nada da mu je jasna ta poruka, „ako sebi dobro želi“.

On je ovo rekao aludirajući na postrojavanje Žandarmerije MUP-a Republike Srpske i najave Dodika da neće odustati od rezervnog sastava policije. Ali ni tu Komšić nije stao.

Tokom istog govora u UN iskoristio je priliku i da naglasi da su odnosi Bosne i Hercegovine sa susednim državama dobri, ali da je BiH zbog partikularnih politika suseda povremeno svedok njihovih aktivnosti za ostvarivanje političkih interesa unutar Bosne i Hercegovine, čime se „unosi nemir i proizvodi određena destabilizacija u BiH“.

Na koje susede je Komšić mislio? Da li je policija RS zaista toliki problem da mora da se iznosi za govornicom UN? Na koncu, da li je Komšić uputio Dodiku otvorenu pretnju i ko u stvari „pravi belaj“ u BiH? 

© AP Photo / Mary AltafferŽeljko Komšić pred Generalnom skupštinom UN u Njujorku
Komšićev udar na Srpsku usred Njujorka u „privatnoj režiji“ - Sputnik Srbija
Željko Komšić pred Generalnom skupštinom UN u Njujorku

U UN bez dozvole

Politički analitičar Anđelko Kozomara naglašava da je Komšić u UN otišao tako što je prekršio Ustav BIH, jer za taj put i nastupanje pred Generalnom skupštinom nije dobio odobrenje druga dva člana Predsedništva, a stavovi koje je izneo, nisu bili usaglašeni na Predsedništvu BIH, što je obaveza. U tom kontekstu, može se smatrati da je izneo lično mišljenje o svemu o čemu je govorio.

„Nema dileme da je Komšić mislio na Srbiju i Hrvatsku kad je pričao o susedima, jer nijedna ni druga država nisu po njegovoj volji. Hrvatska zato što ga nije podržala i jer niko od njihovih zvaničnika neće da mu dođe u posetu, niti da ga primi u Zagreb. Komšić koji je izabran glasovima Bošnjaka, a ne hrvatskog naroda u BiH, nema nikakav ugled među Hrvatima. A zašto ne podnosi Srbiju? Pa to ne treba naširoko objašnjavati. Zna se da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i rukovodstvo u Srbiji na strani Milorada Dodika i Republike Srpske. To su po njemu dva destabilizujuća faktora jer destabilizuju, u stvari, njegovu političku poziciju koja je ravna nuli“, smatra naš sagovornik.

ORH neće regovati

Kozomara kaže da su reči koje je Komšić uputio Dodiku deo njegovih nekontrolisanih nastupa koji posle izazivaju problem (belaj).

„Otvorena pretnja Dodiku toliko je glupo izrečena, da nijedan političar koji drži do sebe ne bi tako nešto izrekao. Naravno, ne treba očekivati da će međunarodna zajednica ili OHR reagovati“, uveren je Kozomara.

On veruje da Komšića nisu Bošnjaci slučajno izabrali, jer je podložan raznim manipulacijama, a jasno je da nijedan političar tako ne bi govorio, posebno ne za govornicom UN. Njegova potreba da se bavi policijom Republike Srpske pred Generalnom skupštinom, samo je još jedan pokazatelj da mu je cilj da stvara probleme i pravi verbalne skandale.

Lične frustracije

„Sve zemlje u svetu uz redovan sastav policije imaju i Žandarmeriju, koja ima druge zadatke. U RS je ovo sada posebno bitno, jer imamo talas migranata koji prelaze preko Srpske, a mi ne znamo ni ko su ni odakle dolaze. RS ima obavezu da zaštiti svoje građane i o tome se dugo govori, a osim toga, niko nije osim Amerike imao primedbe na formiranje Žandarmerije. A i Amerika je samo rekla da će pratiti njene aktivnosti. Dakle, nije reč ni o kakvoj vojsci RS, kako je to Komšić predstavio. Žandarmerija RS broji samo 1.000 ljudi naoružanih lakim oružjem. Zar je taj broj problem za zemlju koja broji tri miliona ljudi“, pita Kozomara.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik reagovao je na Komšićeve reči. napominjući da on iznosi privatne stavove i nazvao ga „političkim nedonoščetom“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala