Kako je Zelenski laskao Trampu: Detalji obelodanjenog telefonskog razgovora

© Bela kućaZelenski je tokom razgovora obećao Trampu da će se tim pitanjem pozabaviti novi glavni tužilac Ukrajine
Zelenski je tokom razgovora obećao Trampu da će se tim pitanjem pozabaviti novi glavni tužilac Ukrajine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako stenogram razgovora Donalda Trampa sa Vladimirom Zelenskim ne sadrži celokupan razgovor dvojice predsednika, suština je jasna — Tramp je odigrao na „sve ili ništa“ kako bi se izborio sa impičmentom koji mu pripremaju demokrate, međutim, pitanje je kako će se sve to odraziti na Zelenskog.

„Hvala vam za mogućnost i što sam uspeo toliko toga da naučim od vas. Moram da priznam da sam prvi put sa vama razgovarao kada sam pobedio na predsedničkim izborima, a sada me ponovo zovete, kada je moja stranka pobedila na parlamentarnim. Izgleda da moram češće da učestvujem u izborima, kako bi češće sa vama razgovarao“, počinje Zelenski razgovor sa Trampom laskanjem.

Zelenski u razgovoru naglašava da će nova vlast biti satkana od „mladih i netipičnih političara“, za razliku od prethodne, kao i da je Tramp poslužio kao „dobar učitelj“.

Odmah zatim, Tramp demonstrira kako postupaju baš ti „netipični političari“, pa počinje priču o tome kako SAD, za razliku od Evrope, mnogo toga čine Ukrajini.

„Mi trošimo toliko snage i vremena, daleko više od evropskih zemalja. Nemačka, evo, praktično ništa ne radi za vas, samo pričaju“, rekao je Tramp u razgovoru.

„Vi ste apsolutno u pravu. Ne sto odsto, već hiljadu odsto“, odgovorio mu je Zelenski.

Tramp potom nastavlja da se žali na svoje evropske kolege, podsećajući na nedavne susrete sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, tokom kojih je govorio da bi Evropa morala mnogo više da radi u korist Ukrajine.

Ocenjuje i da je glavni razlog za brigu Kijeva taj što Evropa ne vrši dovoljno snažan pritisak sankcijama na Rusiju.

Nakon tih reči Zelenski u nekoliko navrata ponavlja koliko SAD čine za Ukrajinu više nego EU.

Potom na red stupa priča o istrazi protiv sina Džoa Bajdena, na osnovu koje su demokrate i pokrenule proces impičmenta američkog predsednika.

„Želeo bih da vam se zahvalim zbog ogromne podrške u sferi odbrane. Spremni smo da nastavimo saradnju i da kupimo još više protivtenkovskih sistema ’Džavelin‘, kako bi osigurali našu bezbednost“, naveo je Zelenski.

Odgovarajući na ove reči Zelenskog, Tramp je od njega tražio uslugu:

„Naša zemlja prolazi kroz mnogo toga trenutno, Ukrajina to dobro zna. Želeo bih da se naš glavni tužilac (Džef Sešns) čuje sa vašim i da razreše određeno pitanje“.

Donald Tramp - Sputnik Srbija
Bela kuća objavila stenogram razgovora Trampa i Zelenskog

Nakon toga se predsednici dotiču teme ambasadaora dveju zemalja, međutim, u stenogramu ili nedostaju citati ili su izbačene određene rečenice, stoga nije u potpunosti jasan smisao njihovih reči. Zatim se Zelenski dotiče Trampovog advokata Rudija Džulijanija, navodeći da mu je drago što se on okružuje vrsnim stručnjacima.

Tek tada Tramp prelazi na glavnu stvar: „Odlično, jer sam čuo da je vaš glavni tužilac, koji je otpušten, bio izuzetno dobar. Mnogo toga se trenutno priča o sinu Džoa Bajdena, kao i o njegovom ocu, koji je obustavio celu tu istragu, a mnogi bi želeli da saznaju o čemu se tu radilo. Bajden se mnogo nešto hvalio kako je zaustavio tu istragu, zato bi i bilo dobro kada bi izašli na kraj sa svim tim“.

Iako konkretnog zahteva nigde nije bilo, Zelenski mu odgovara da nikakvih problema sa tim neće biti, iako je iz stenograma nejasno da li on misli na istragu o Bajdenu, ili o nečem drugom.

„Sledeći glavni tužilac će biti sto odsto moj čovek, moj kandidat, koga će Parlament odobriti u septemberu. On ili ona će izaći na kraj sa situacijom o kojoj ste pričali. Pitanje istrage je pitanje pravde, zato ćemo to i uraditi“, uverio je Zelenski Trampa.

Potom je Tramp rekao i da će se sa Zelenskim povezati određeni ljudi.

„Siguran sam da ćemo razrešiti sve. Čuo sam da se sa bivšim glavnim tužiocem sve loše završilo, tako da vam želim sreću“, dodao je Tramp.

Nakon toga, Zelenski ponovo upućuje mnoštvo komplimenata Trampu, navodeći koliko je ekonomija SAD u poslednjih nekoliko godina postala sve jača i jača: „Imate mnogo aktive, imate fantastičnu zemlju“.

Zelenski se potom prisetio i kako je svojevremeno odseo u „Tramp taueru“ u Njujorku, te ga je ponovo uverio da će se ozbiljno pozabaviti pitanjem o kojem ga je zamolio.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala