Rohani: Jemen unizio SAD pogodivši ciljeve u Saudijskoj Arabiji

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Irana Hasan Rohani
Predsednik Irana Hasan Rohani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jemenci su uspeli da pogode ciljeve u Saudijskoj Arabiji zahvaljujući nedostacima američkog odbrambenog sistema, čime su unizili Vašington, izjavio je predsednik Irana Hasan Rohani.

Istovremeno, kako je istakao, optužbe na račun Teherana da stoji iza napada povezane su sa time što sve te zemlje iz kojih su optužbe stigle, ne veruju da je Jemen sposoban da razvije sopstveno oružje.

„Jemenci su unizili Amerikance. Više se ne može poricati kako su američki radiolokacioni sistemi slabi, budući da nisu uspeli da spreče napad dronova i raketa“, dodao je on.

Napad na saudijska naftna postrojenja

Saudijska Arabija, najveći izvoznik i jedan od tri najveća proizvođača nafte, nakon napada na svoja naftna postrojenja 14. septembra, smanjila je proizvodnju za više od polovine ukupnih kapaciteta — za 5,7 miliona barela dnevno, umesto uobičajene količine, koja je iznosila oko 9,8 miliona.

Saudijski ministar energetike objavio je 17. septembra da su se, zahvaljujući upotrebi rezervi, zalihe nafte već vratile na svoj prethodni nivo, a da je od izgubljene proizvodnje za sada obnovljena polovina.

Jemenski pobunjenici Huti, protiv kojih se bori Arapska koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom, saopštili su da su naftne objekte kompanije „Saudi Aramko“ napali pripadnici njihovog pokreta sa bespilotnim letelicama.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da nema nikakvih dokaza o napadu iz Jemena i za napad je optužio Iran. Arapska koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom takođe smatra da je Teheran umešan u napade. Iran negira ove optužbe.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala