Poljska radi na svoju štetu ofanzivom protiv „Severnog toka 2“

© Foto : © Nord Stream 2 / Thomas EugsterBrod za polaganje cevi gasovoda "Soliter"
Brod za polaganje cevi gasovoda Soliter  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Države pokušavaju da istisnu Rusiju s energetskog tržišta Evrope i u tom svetlu treba tumačiti i ocene predsednika SAD i Poljske, Donalda Trampa i Andžeja Dude, da gasovod „Severni tok 2“ predstavlja pretnju energetskoj bezbednosti Evrope, ocenjuju ruski eksperti.

Tramp i Duda su, na sastanku u Njujorku ove nedelje na marginama Generalne skupštine UN, razgovarali i o tome koji je nabolji način da se obustavi realizacija projekta izgradnje gasovoda koji je već u završnoj fazi. Kako se navodi u saopštenju Bele kuće, predsednici Poljske i SAD su tokom sastanka razmenili mišljenja o optimalnim varijantama za unapređenje saradnje u oblasti „odbrane, bezbednosti i energetike“, a takođe su se dotakli teme izgradnje „Severnog toka 2“. Podsetimo, Varšava je odbila da produži energetski ugovor sa „Gaspromom“, a ruski gas su zamenili američkim.

Prema rečima ruskog senatora Vladimira Džabarova, zamenika šefa Spoljnopolitičkog odbora Saveta Federacije, SAD i Poljska ne mogu da spreče implementaciju projekta „Severni tok 2“, a pored toga, gasovod je neophodan kako bi zadovoljio energetske potrebe u Evropi.

„Oni neće uspeti da spreče izgradnju gasovoda, ali će pokušati da je uspore. Ali ja smatram da to Zapadna Evropa neće prihvatiti, posebno Nemačka, koja je zainteresovana za ruski gas. Poljska je postala američka marioneta i nema svoju politiku. Ona u potpunosti ponavlja reči starijeg brata“, ocenio je Džabarov.

© Nord Stream 2/Akselь ŠmidtIzgradnja Severnog toka 2
Poljska radi na svoju štetu ofanzivom protiv „Severnog toka 2“  - Sputnik Srbija
Izgradnja Severnog toka 2

Ruski politikolog Vladimir Kornilov objašnjava zašto pojedine zemlje, na čelu sa SAD, pokušavaju da spreče izgradnju gasovoda.

„To je jasno — SAD pokušavaju da istisnu Rusiju sa evropskog tržišta gasa nakon što je Amerika postala izvoznik tog goriva. Istovremeno, stara Evropa razume da to šteti njenim ekonomskim i finansijskim interesima. Poljska, baltičke države, a odnedavno i Ukrajina, koja čak ni ne shvata da radi na svoju štetu, pokušavaju da učine sve što mogu kako bi naneli štetu Rusiji“, konstatovao je Kornilov.

Kako je dodao, zbog toga navedene zemlje sprečavaju širenje ruskih gasnih projekata i deluju isključivo u korist SAD, suprotno njihovim nacionalnim interesima.

Nema alternative — ruski gas je ipak neophodan

Prema mišljenju analitičara za naftu i gas Dmitrija Adamidova, SAD i Poljska očigledno ne mogu da spreče izgradnju gasovoda „Severni tok 2“, jer da mogu, one bi to učinile. Pored toga, analitičar navodi i druge razloge zbog kojih to nije ostvarljivo.

„Nemačka je nedavno odustala od korišćenja uglja, što znači da bi njena energetika bila nestabilna bez stabilnih kapaciteta. U Nemačkoj zaista ne postoji alternativa za gas. Sa druge strane, cela istočna Evropa je pod uticajem nemačkog sistema za distribuciju gasa: Češka, Austrija... To je faktički jedan sistem. Nemci prosto nemaju izbora — ako žele da se zimi greju, neophodan im je gas, kao i završetak izgradnje gasovoda“, ocenio je naš sagovornik.

S obzirom na sve te okolnosti, ruski analitičar tvrdi da, bez obzira na sve predstave Poljske sa tankerima koji im isporučuju američki gas, ruski gas svejedno igra veliku ulogu u njenom energetskom bilansu.

„Ako Poljska zaista preduzme ozbiljne korake kako bi obustavila projekat, sama će dobiti manje količine gasa. Poljska dobija američki gas po mnogo većim cenama, a pored toga, to su nestabilne isporuke i količine nisu velike. Tanker sa gasom je moguće preusmeriti tamo gde je najpotrebniji. Prisetimo se prošle godine, kada su se za vreme teške grejne sezone tankeri sa gasom jednostavno okrenuli i otišli u Kanadu i u Ameriku. Vi čekate gas, a tanker se okrene i ode tamo gde je isplativije i na kraju ostanete bez goriva“, podsetio je Adamidov.

Šta mogu SAD

Naš sagovornik zaključuje da se pre svega radi o retorici i nekim političkim momentima, jer Amerikanci promovišu svoj gas.

„Oni su još za vreme mandata bivšeg predsednika SAD Baraka Obame investirali u infrastrukturu, a kasnije se glasači pitaju — šta preduzimate za unapređenje naših interesa. Pa evo šta — najavili smo sabotiranje ’Severnog toka 2‘. To je predstava kao i sa Ukrajinom, ista pesma. Ruski gas im nije nikakva pretnja“, tvrdi Adamidov.

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaGradilište gasovoda "Severni tok 2" u Lenjingradskoj oblasti
Poljska radi na svoju štetu ofanzivom protiv „Severnog toka 2“  - Sputnik Srbija
Gradilište gasovoda "Severni tok 2" u Lenjingradskoj oblasti

Na kraju, izgleda da protivnici gasovoda „Severni tok 2“ nikako neće uticati na realizaciju tog projekta. Kako su precizirali iz ruske kompanije „Gasprom“, realizovano je 81 odsto projekta, s obzirom da je već 1.989 kilometara gasovoda položeno na dno Baltičkog mora.

Ranije je saopšteno da bi isporuke gasa preko „Severnog toka 2“ trebalo da počnu do ponoći 31. decembra 2019. godine, a tome ne bi trebalo da bude prepreka ni Danska, koja još nije izdala dozvolu za postavljanje gasovoda u svojim teritorijalnim vodama.

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak ranije je istakao da očekuju pozitivnu odluku Danske, s obzirom da nema nikakvog razloga za negativnim odgovorom i da je samo reč o kašnjenju.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Novi cevovod trebalo bi da bude izgrađen pored „Severnog toka“ do kraja 2019. godine. On će proći kroz teritorijalne vode ili isključivo ekonomske zone država duž obale Baltičkog mora: Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke. Ostalo je da se građevinska dozvola dobije još samo od Kopenhagena.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala