Oni će braniti Srpsku: Prvo postrojavanje Žandarmerije uz himnu (foto, video)

© RTRSŽandarmerija
Žandarmerija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svečanim postrojavanjem u Centru za obuku u Zalužanima, kod Banjaluke, danas je zvanično predstavljena jedinica Žandarmerije, nova organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Žandarmerija predstavlja odraz i opredeljenje Republike Srpske da ojača svoje odbrambene sposobnosti. Ovim Srpska šalje poruku da želi stabilnost i mir, ali da je spremna da odgovori na sve izazove, poručeno je na svečanom postrojavanju ove nove jedinice.

„Ova jedinica nije napravljena da ratuje protiv bilo koga, ona treba da štiti bezbednost Republike Srpske, bezbednost svih naših građana i njihove imovine bez obzira na njihovu nacionalnu ili versku pripadnost. Svi oni koji žive u Republici Srpskoj, biće zaštićeni od strane MUP-a, našeg SAJ-a i Žandarmerije“, poručio je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

© Foto : RTRSNakon postrojavanja jedinice intonirana je himna Republike Srpske
Oni će braniti Srpsku: Prvo postrojavanje Žandarmerije uz himnu (foto, video) - Sputnik Srbija
Nakon postrojavanja jedinice intonirana je himna Republike Srpske

Žandarmerija predstavlja korak napred u jačanju MUP-a, ali i značajan doprinos bezbednosti i stabilnosti Republike Srpske, istakla je predsednica Srpske Željka Cvijanović.

„Mi jesmo opredeljeni i kao institucije i kao vlast naravno, da stalno ulažemo u našu bezbednost i da jačamo naše kapacitete. To posmatramo na taj način, bez obzira na činjenicu što kakvu god inicijativu da pokrenete u Srpskoj, uvek nailazite na osude, kritike, galamu i histeriju koja dolazi iz Sarajeva. Mi na to ne treba da obraćamo pažnju“, napomenula je Cvijanovićeva, prenela je RTRS.

© Foto : RTRSŽandarmerija, je popunjena pripadnicima aktivnog sastava MUP-a
Oni će braniti Srpsku: Prvo postrojavanje Žandarmerije uz himnu (foto, video) - Sputnik Srbija
Žandarmerija, je popunjena pripadnicima aktivnog sastava MUP-a

Prvobitna ideja je bila da se formira rezervni sastav policije, ali se od toga odustalo jer je utvrđeno da bi za to bio potreban duži period. Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, međutim, kaže da se od te ideje nije odustalo.

„Kao i sve ovde što se dešava u BiH što čini Republika Srpska, odmah naiđe na osude političkog Sarajeva i dela Međunarodne zajednice, a da se ne uđe ni u suštinu oko svega toga. To nije ni izvan Ustava ni izvan Dejtona, to je samo limitirano našom potrebom i osećajem bezbednosti i našim materijalnim sredstvima“, rekao je Dodik.

Formiranjem Žandarmerije prestaju da postoje Jedinice za podršku. Ova Jedinica popunjena je pripadnicima aktivnog sastava MUP-a, prvenstveno mladim policajcima koji su obrazovanje stekli na Policijskoj akademiji, a sledi i dodatna selekcija i opremanje.

„Vlada Republike Srpske će u narednom periodu materijalno i tehnički i kadrovski popuniti ovu jedinicu po svim našim standardima, znači, imaće sve ono što imaju takve jedinice i u okruženju“, poručio je Radovan Višković, premijer Srpske.

Prema rečima ministra Lukača, Žandarmerija će delovati u svim situacijama kada je potrebno zadržati bezbednost Republike Srpske i njenih građana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala