Ljajić: Srbija ne ulazi u Evroazijsku uniju, samo ćemo potpisati sporazum

© Tanjug / OKSANA TOSKICPotpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić
Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija ne ulazi u Evroazijsku ekonomsku uniju (EAEU), već sa tim blokom potpisuje sporazum o slobodnoj trgovini kakav smo i do sad imali s Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

On je precizirao da je reč o ugovorima poput onih koje Srbija ima s Turskom ili državama Cefte.

„Nije to nikakav novi SSP, nema politike, samo trgovina. Unutar Evroazijske unije odlučeno je da započne unifikacija svih sporazuma o slobodnoj trgovini koje su ranije imali s trećim zemljama“, rekao je Ljajić za „Politiku“.

Evroazijska unija proširila se na Jermeniju i Kirgiziju i donela je odluku da ujednači ugovore o slobodnoj trgovini s trećim zemljama, među kojima je i Srbija.

„Da je Srbija rekla da ne želi da potpiše ugovor, naš sporazum o slobodnoj trgovini s Rusijom bi bio doveden u pitanje. Taj sporazum ne potpisuje samo Srbija, nego i sve druge zemlje koje su imale ugovore o slobodnoj trgovini sa članicama EAEU“, objašnjava Ljajić.

On je dodao da će Srbija, kada se pridruži zajedničkom tržištu i uđe u EU, morati da raskine taj trgovinski sporazum, kao i sve druge postojeće ugovore o slobodnoj trgovini i one koje u međuvremenu zaključi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala