Ko ima najjaču vojnu flotu u regionu

© Tanjug / Rade PrelićMigovi
Migovi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija i Hrvatska su poslednjih godina jačale svoju vojnu flotu u vazduhu, ali po opremljenosti i dalje prednjači Mađarska.

Severni sused Srbije raspolaže najsavremenijim i najmlađim borbenim avionima u okruženju.

Zanimljivo je da Albanija i BiH uopšte nemaju naoružane letelice, dok Makedonija i Crna Gora imaju samo helikoptere, piše "Blic".

Srbija poslednjih godina obnavlja i modernizuje svoje borbene letelice, a nabavlja i nove helikoptere.

"Srbija ima 10 MiG-29 od kojih jedan MiG-29A, tri MiG-29B, 3 MiG-29 9.13, dva dvoseda MiG-29UB 9.51 i jedan dvosed MiG-29UB 9.51B. U planu je modernizacija. Očekuju se još cetiri aviona 9.13 iz Belorusije koji će takođe biti modernizovani", kaže za "Blic" Živojin Banković iz vazduhoplovnog sajta "Tango Six"

© Tanjug / Zoran ŽestićSrpski Mig-29
Ko ima najjaču vojnu flotu u regionu - Sputnik Srbija
Srpski Mig-29

On dodaje da je trenutno aktivno 10 jurišnika "Orao", od ukupno 16, i da je u toku projekat modernizacije na "Orao 2.0".

"Vreme će pokaztati da li će se to u potpunosti ili uopšte realizovati. Što se tiče školsko-borbenih G-4 u resursu je sedam do osam aviona (od ukupno 20, manji deo nije za borbenu upotrebu), a planirana je i modernizacija sa sistemima koji će se primeniti na "Orlu 2.0", ali ne u obimu kao kod "Orla", ističe Banković.

Kako kaže, od helikoptera možemo naoružati dva srednja transportna Mi-8T i dva Mi-17V-5.

© SputnikHelikopter MI-17B-5
Ko ima najjaču vojnu flotu u regionu - Sputnik Srbija
Helikopter MI-17B-5

"Tu je i oko osam lakih borbenih helikoptera GAMA (Gazela-Maljutka), imamo ih ukupno 27, deo se koristi kao razoružan, ostali neaktivni. U narednih nekoliko meseci ocekuje se dolazak još tri naoružana Mi-17V-5, cetiri H145M od kojih tri u borbenoj konfiguraciji i četiri desantno-jurišna helikoptera Mi-35M", naglašava Banković.

On dodaje da je logično da države EU u regionu imaju najbogatiju, odnosno najopremljeniju vojsku.

"Mađarska trenutno ima najsavremenije i najmlađe borbene avione u okruženju i to 14 švedskih višenamenskih borbenih aviona SAAB JAS-39 C i D (12 jednoseda JAS-39C i dva dvoseda JAS-39D). Ima i osam u Rusiji sveže remontovanih desantno-jurišnih helikoptera Mi-24, od toga šest Mi-24P i dva Mi-24V. Takođe, oni mogu naoružati i pet ruskih srednjih transportnih helikoptera Mi-17", naglašava Banković.

CC0 / wikipedia / KGyST / Par mađarskih lovaca JAS 39 Gripen
Ko ima najjaču vojnu flotu u regionu - Sputnik Srbija
Par mađarskih lovaca JAS 39 Gripen

On navodi da i Rumunija ima raznovrsnu flotu borbenih letelica.

"Rumunija je za sada nabavila 12 polovnih americkih višenamenskih borbenih aviona F-16AM i BM (devet jednoseda AM i tri dvoseda BM). Pošto su modernizovani na nivo MLU 5.2R odgovaraju novijim verzijama F-16C i D Blok 50/52. Pored toga još uvek koriste sovjetske MiG-ove 21 koji su prošli kroz obimnu modernizaciju tako da se moce reci da su i danas savremeni. Tu su i školsko borbeni avioni IAR-99 Šoim (klasa našeg G-4 Super Galeb) i to osam u standardnoj verziji i 10 modernizovanih. U upotrebi je 19 jednoseda MiG-21 LanceR C i osam dvoseda LanceR B. Od helikoptera tu je 20 transportno-borbenih helikoptera IAR-330L SOCAT koje su takođe kao i MiG-ove 21 modernizovali Izraelci", precizira Banković.

Kako navodi Banković, u Bugarskoj pola migova ne leti, dok Hrvatska muku muči sa remontom.

"Hrvatska poseduje 12 sovjetskih lovaca-presretaca MiG-21 od kojih osam jednoseda MiG-21bis i cetiri dvoseda UM. Međutim, usled problema sa remontom u Ukrajini, četiri jednoseda uopšte ne lete. Treba napomenuti da dvosedi imaju vrlo ograničene i skromne borbene mogućnosti. Što se tice borbenih helikoptera tu je 16 izviđačko-borbenih OH-58D(R) "Kiowa Warrior", od kojih trenutno, zbog manjka kadra, može borbeno da se upotrebi četiri do osam helikoptera. Takođe, može se naoružati i 10 transportno-jurišnih helikoptera Mi-171Š", zaključuje Banković.

CC BY 4.0 / Srđan Popović / Mig-21
Ko ima najjaču vojnu flotu u regionu - Sputnik Srbija
Mig-21
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala